Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фирма за дигитално
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

Фирма за дигитално


Дигитализацијом ће убудуће да се бави Јавно предузеће за емисиону технику и везе, чији оснивач је Влада.

Предузеће, које ће преузети бригу о телевизијској инфраструктури Србије, до краја године добиће руководство и почеће званично да ради. Опрему и део запослених преузеће од РТС, која је до сада бринула о емисионој техници. И брига о Авалском торњу прећи ће у руке најмлађег јавног предузећа.

Вредност опреме и објеката, које ће добити, а која је до сада била у саставу РТС, процењена је на 13,8 милиона евра.

У ЈП биће запослено још 10 људи, ван РТС, а финансираће се из чланарина које плаћају емитери. Влада би требало 20. децембра да именује чланове УО и директора, а претпоставља се да ће седиште ЈП бити у Министарству за телекомуникације. Најважнији посао овог предузећа биће дигитализација, јер Србија има обавезу да до априла 2012. године са аналогног пређе на дигитални систем емитовања ТВ програма.

Држава ће у набавку опреме морати да уложи 75 милиона евра. Све телевизије биће дужне да обезбеде опрему за дигиталне програме, а биће то трошак и за свако домаћинство.

- Држава ће спровести кампању информисања грађана у коју ће бити укључени и продавци технике, како би сви могли да одаберу ТВ за нове стандарде, јер се код нас још не продају уређаји који подржавају стандард ДВБТ2 - каже за "Новости" Јасна Матић, министарка за телекомуникације.

- Држава има законску обавезу само према претплатницима јавног сервиса, да им омогући пријем новог ТВ сигнала. "Сет ап боксове" за нови сигнал материјално угрожени грађани добиће од државе, остали ће куповати сами или ће их снабдети кабловски оператери. Декодери за прилагођавање стандарних ТВ уређаја сада коштају од 50 до 70 евра.

Антрфиле :

Неће бити кашњења


Земље Европске уније договориле су се да догодине заврше процес дигитализације иако је Међународна комуникациона унија као крајњи рок поставила 2015. годину. Ако не дигитализујемо програме бар у исто време са осталим земљама, може да нам се догоди да останемо без страних канала. Министарка Матић обећава да нећемо каснити за земљама у региону.

А. К. - И. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси