Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу до јануара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2009.

Извор: Данас

Савет за штампу до јануара


Савет за штампу биће формиран до краја ове године, каже за Данас Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС).


Према његовим речима, текст статута савета усаглашен је пре недељу дана, а преостало је само да се оснује савет. Брајовић додаје да оснивачи треба још да предложе чланове савета, као и да се одржи конститутивна седница на којој ће бити усвојен статут и правилник. Циљ савета за штампу биће, како каже, да утиче на подизање квалитета новинарских стандарда, као и да се смањи број тужби против медија.

Брајовић истиче да се ставови овог тела неће односити на појединце, новинаре и уреднике већ на саме медије.

Како се наводи у тексту статута у који је Данас имао увид, „савет за штампу је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче и власнике штампаних медија, професионалне новинаре, као и представнике јавности“.

Такође, у статуту се наводи да је савет у „свом раду независан, а одлуке које доноси су јавне“.Брајовић истиче да ће савет за штампу бити трипартитно тело, које ће сачињавати четири представника професионалних новинарских удружења, четири представника медијске индустрије и три представника цивилног сектора, односно невладиних организација.

Оснивачи су УНС, НУНС, Асоцијација медија и Локал прес, док ће се, према Брајовићевим речиима, представници цивилног сектора накнадно бирати конкурсом.

- Управни одбор савета чиниће по два представника четири организације које су оснивачи, укупно осам чланова. С друге стране, Комисију за жалбе, као најзначајније тело Савета, сачињаваће 11 особа, а њена улога биће да одговара и решава представке грађана у вези са садржајем штампаних медија - објашњава Брајовић.

Према његовим речима, савет за штампу се неће бавити мониторингом медија већ пристиглим представкама грађана у случајевима кршења неког права. Комисија ће имати рок од 45 дана од дана пријема да одговори на све жалбе - напомиње Брајовић.

Комисија за жалбе, како пише у статуту, примаће приговоре на непрофесионалне, непотпуне и нетачне садржаје објављене у штампаним медијима, кршења и непоштовање одредби Кодекса новинара, угрожавање слободе информисања и медија, ограничавање независности штампаних медија и обављања професионалне новинарске делатности.

Антрфиле :

Надлежности

Како се наводи у статуту, надлежности управног одбора савета за штампу су: праћење поштовања начела и одредби новинарског Кодекса у штампаним медијима, изношење јавних опомена новинарима, редакцијама, медијским кућама, издавачима и власницима штапаних медија који крше професионалне и етичке стандарде, решавање представки грађана и медијација између оних који подносе приговор (жалбу) и оних који се терете за кршење професионалних и етичких норми професије, као и објављивање мишљења и одлука у штампаним медијима.

Б. Цвејић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси