Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2009.

Извор: Курир

Хајка


Народна банка Србије поднела је кривичну пријаву само против новинара Курира Милана Лађевића, иако су готово сви остали београдски дневни листови 12. марта ове године пренели информацију Танјуга о тадашњим проблемима Хипо банке. Штавише, Треће општинско тужилаштво у Београду, после кратке истраге, сасвим је одбацило наводе из НБС и одлучило да прекине гоњење нашег новинара по службеној дужности.


НБС тужила је новинара Курира због „штете“ од милијарду евра! Наиме, НБС је поднела кривичну пријаву, због „изазивања панике и нереда“, против новинара Милана Лађевића, који је писао о Хипо банци. Тачније, пренео је писање аустријске штампе о продаји пословница на Балкану, између осталих и у Србији, због великих пословних губитака. Тај текст, како тврде у НБС, довео је до повлачења милијарду евра девизне штедње!

Извор Курира у трећем тужилаштву тврди да у Хипо банци није било панике:

- Тужилаштво је контактирало са Хипо банком и Рајфајзен банком и утврдило да у марту није било значајних промена у њиховом пословању. Конкретно, у Хипо банци потврдили су да је пад девизне штедње забележен у последњем кварталу 2008?! И то због економске кризе. У Хипо банци су 12. марта имали пад штедње од 709.000 евра, што је по њиховим мерилима сасвим уобичајено.Саслушана је и службеница НБС М. В., која је објаснила да је улога Централне банке да се брине о монетарној стабилности и да је баш текст нашег новинара угрозио курс динара и девизну штедњу.

Треће тужилаштво у допису од 17. августа обавештава НБС да је одбацило кривичне пријаве против наших новинара „јер се у радњама пријављених нису стекла сва битна обележја наведеног кривичног дела, нити било ког другог за које се гоњење предузима по службеној дужности“.

И економиста Данило Шуковић каже да писање о продаји пословница Хипо-Алпе-Адрија банке у Србији не може да буде основа за тужбу.

- Ако се објави информација да ће банка да прода своје пословнице, то не значи да ће она да пропадне. Промена власника може бити боља или гора. Нови власник може да буде бољи од старог у вођењу компаније - истиче Шуковић и додаје да је подизање тужбе притисак на медије којим се гуши слобода медија и угрожава демократски систем земље.И економиста.

Бојан Димитријевић сматра да је бесмислено да се тужи само један новинар ако су исту информацију објавили сви домаћи медији.

- Ја сам за то да се каже истина. Ако стојите иза текста који сте написали, онда је бесмислено да вас туже, и то значи да је неко у дубоком проблему ако га истина угрожава. Природа банкарског посла је таква да су осетљиви на такву врсту информација. Последња ствар је да се због тога подноси тужба против једног новинара ако су сви остали медији пренели исту информацију - каже Димитријевић.

Нино Брајевић, генерални секретар Удружења новинара Србије, каже да је после анализе утврдио да је Лађевић „професионално написао текст“:

- Анализирали смо случај и било би нормално да НБС повуче тужбу. Јавни тужилац одбацио је пријаву на основу прикупљања података, а он је најкомпетентнији. Тужилац је после истраге потврдио да Хипо и остале банке нису смањиле депозит новца због писања Курира, него због опште економске кризе. И то није био довољан разлог да НБС одустане од тужбе уместо што истрајава у напору да гони новинаре. Истовремено, шаљу веома лошу поруку новинарима да не истражују и преносе значајне теме и податке о финансијском сектору.

Антрфиле :

Новинари запрепашћени


Курир је позвао остале новинске куће које су такође пренеле аустријску вест о Хипо банци. Видно запрепашћени, новинари Вечерњих новости објаснили су да су текст у њиховом листу послали дописници из иностранства.

- Ми нисмо добили никакву тужбу од НБС за ширење панике. Први пут сад од вас чујемо да се неко због тога гони - поручили су у Новостима.

Танјуг, који је пренео вест аустријских медија, на основу чега је Курир покренуо причу, није добио никакву тужбу!

- Сећам се те приче о Хипо банци, то су Аустријанци први пустили, па је наш колега, дописник, само пренео. Чекајте, вашег новинара је тужила НБС за ширење панике?! Трагично. Али постаје и комично - кратко је рекао новинар Танјуга.И главни и одговорни уредник Блица Веселин Симоновић каже да није добио позив за суд од НБС.

Е. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси