Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европска комисија забринута за медије у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2009.

Извор: Политика

Европска комисија забринута за медије у Србији


Поред низа позитивних оцена о напретку Србије у европским реформама, у годишњем извештају Европске комисије налазе се и оне мање ласкаве.

Поред осталог, наведено је да се „мешање политичара у рад медија наставља” као и да постоји забринутост да би високе казне које је за медије и новинаре због кршења професионалних норми прописао недавно измењен Закон о јавном информисању могле да угрозе медијске слободе.

– Драго ми је што у том извештају Закон о јавном информисању није оцењен као антиевропски јер су управо то много потенцирали у кампањи која је вођена против тог закона и сматрам да је то веома битно – каже тим поводом Наташа Вучковић Лесендрић, помоћница министра културе за медије и додаје:

– Што се тиче примедбе о мешању политичара у рад медија, не знам којом методологијом се дошло до такве оцене. Да ли је то било неко истраживање и на основу чега се дошло до таквог сазнања? Подаци којима ми у министарству културе располажемо нити говоре у прилог нити против те тезе. Немамо ниједну медијску кућу нити било ког грађанина који би нам указали да се политичари мешају или утичу на уређивачку политику у медијима. Ми таквим информацијама не располажемо.

Утисак је да Европска комисија не гледа благонаклоно на високе казне оцењујући их као озбиљну претњу по слободу медија.

– У извештају се каже да би високе казне евентуално могле угрозити медије, а не и да ће их угрозити. Уосталом, видимо да није настао медијски мрак. Уједно и видимо да се извештавање медија у смислу поштовања неких основних етичких норми новинарства побољшало. Ипак се може рећи да се види неки напредак и да смо подигли ниво свести и јавности и струке када су у питању насловне стране медија. Мислим да нема места ни забринутости да ће доћи до гашења медија због неких законских измена – каже Вучковић Лесендрић.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси