Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Припремају се заједничке хрватско-српске новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2009.

Извор: Данас

Припремају се заједничке хрватско-српске новине


Како може функционисати регионална, међунационална и међусуседска сарадња показује пример суботичког недељника „Хрватска ријеч“ и Заједничког вијећа општина Вуковарско-сријемске жупаније, који припремају пројекат заједничких новина, које би излазиле као подлистак у Србији, у оквиру „Хрватске ријечи“, и у Хрватској, у оквиру листа на српском језику „Извор“.

У њему ће сарађивати хрватска мањина из Србије и српска из Хрватске, са пројектом ће се конкурисати на ИПА конкурсу, за средства ЕУ из фонда за прекограничну сарадњу.Иницијатива је потекла из „Хрватске ријечи“, а уговор о сарадњи НИУ „Хрватска ријеч“ и Заједничког вијећа опћина Вуковарско-сријемске жупаније потписан је у Вуковару.

- Сматрали смо да је регионална сарадња веома корисна за нашу кућу, јер на тај начин можемо проширивати своју делатност, те да би уз то било веома добро сарађивати и са српском мањином у Хрватској. Тиме бисмо добили богатију медијску понуду, а уз то показали бисмо да је сарадња између наших двеју мањинских заједница и те како могућа. Иако наше матичне државе нису испуниле све обавезе из међудржавног уговора, желимо да покажемо да је сарадња упркос томе могућа - каже Иван Каран, директор НИУ „Хрватска ријеч“.

Драгана Јецков, тајница Заједничкога вијећа опћина Вуковар, организације која усклађује интересе српске етничке заједнице у Источној Славонији, Барањи и Западном Сријему на подручју Осјечко-Барањске и Вуковарско-Сријемске жупаније, слаже се с констатацијом Ивана Карана.

- Крајње је време да више не говоримо о једној и другој страни, већ да говоримо о заједничком раду. Мислим да је то крајњи циљ и ИПА фонда и свих других европских фондова који нам требају послужити да узмемо одређена средства и да урадимо свој део посла на задовољство људи и с једне и с друге стране - каже Драгана Јецков.

Обе стране су овом пројекту приступиле ентузијастички, те је већ договорено да се након овог пројекта, без обзира на резултат на ИПА конкурсу, заједнички крени и у други.

В. Лалош

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси