Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Није Курир, него криза!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2009.

Извор: Глас јавности

Није Курир, него криза!


БЕОГРАД - Народна банка Србије тужила је новинара Курира, веровали или не, због „штете“ од милијарду евра! Наиме, НБС је поднела кривичну пријаву због „изазивања панике и нереда“ против новинара Милана Лађевића, који је писао о Хипо Алпе Адрија банци.

Тачније, у свом тексту пренео је писање аустријске штампе о продаји пословница на Балкану, између осталих и у Србији, због великих пословних губитака. То писање, како тврде у НБС, довело је до повлачења милијарду евра девизне штедње. Како смо сазнали, због дела изазивања панике и нереда, на основу кривичне пријаве НБС, јавни тужилац поднео је захтев за спровођење истраге против Лађевића. Међутим, тужилац је од овог случаја одустао врло брзо, јер су тужилаштво из Хипо Алпе Адрија банке обавестили да они нису претрпели штету због писања Курира, већ је повлачење штедње последица светске економске кризе.

Међутим, НБС то није омело да поднесе приватну тужбу против новинара Курира. Да апсурд буде још већи, потврдили су и сами представници НБС на саслушању одржаном 13. октобра ове године. На питање новинара зашто они туже кад је реч о Хипо банци, рекли су да је то „зато што је тим писањем угрожен банкарски сектор земље јер је повучено милијарду евра девизне штедње“.

Поред тога, није познато ни да ли су тужили и остале медије који су такође пренели писање аустријске штампе. О томе да ли је могуће да новинар Курира угрози банкарски систем земље питали смо и стручњаке, који су у почетку мислили да се шалимо.

Владимир Вучковић, професор економије на „Мегатренду“, објашњава да је највеће повлачење девизне штедње било у последњем кварталу 2008. године и да су оптужбе Народне банке смешне.

- Свако кад нешто каже има своју тежину и одговора за изречено. Али то што новинару Курира стављају на терет нема везе са животом. Стварно је неозбиљно да кажу да новинар угрожава банкарски сектор - објашњава Вучковић.

Јоргованка Табаковић, економски стручњак, само је кратко прокоментарисала „нечувено.“

Београдски адвокат Небојша Анђелковић каже да је очигледно да се све ради са циљем да би се угасио и затворио Курир, односно како би се спречило изношење истина.

- И то се све води из једног центра. Покушавају да многим тужбама и кривичним поступцима, што од стране Пореске управе, што од других, покажу како Курир уноси немир међу људе и да га треба затворити. То показују и овакве тужбе. Овде је реч о информацијама од јавног значаја. Подсећам да је новинар дужан по Уставу и закону да информације од јавног интереса пренесе јавности. А ту свако спада и ова вест - објаснио је Анђелковић.

Антрфиле : Одлучиће суд

Од НБС смо покушали да добијемо одговоре на питања зашто је НБС поднела кривичну пријаву против новинара Курира ако је тема и предмет текста Хипо банка, потом, како је могуће да је текст угрозио банкарску стабилност земље јер је наводно „повучено милијарду евра девизне штедње“ и да ли је могуће да један текст у дневним новинама изазове толику штету... Питали смо и да ли то значи да је утицај Курира на банкарску стабилност државе већи од утицаја НБС, као и да ли су тужили још неку медијску кућу због писања о Хипо банци, јер је опште познато да су скоро сви медији пренели писање аустријских медија о тадашњем стању у тој банци.Одговор НБС је кратак: „Све релевантне чињенице, као и одговоре на ваша питања утврдиће се у судском поступку.“

Е.Г.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси