Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спреман регистар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

Спреман регистар


Медији ће се од среде уписивати у јединствени регистар јавних гласила. У Агенцији за привредне регистре, у којој ће се уписивати медијске куће, припремају се за овај обиман посао
.

- Бићемо спремни за овај посао на време. У току је припрема софтвера, који ће чувати све податке, спремамо формуларе које ће представници медија попуњавати и упутства, која су, такође, намењена њима - речено нам је у овој Агенцији.

- База ће бити електронска и свима доступна на нашем сајту.У регистру ће морати да пише назив и година оснивања гласила, подаци о каталогизацији за штампу, односно подаци из дозволе за емитовање програма за радио и ТВ програме и интернет адреса за интернет јавна гласила. Обавезно је и остављање података о оснивачу и његов матични број, као и подаци о новчаном делу основног капитала и прегледу свих јавних гласила чији је оснивач исто правно лице.

Штампани медији, од среде, имају рок од 30 дана да се региструју, а електронским су остављена три месеца. Уколико то не учине, осниваче чекају казне од милион до 20 милиона динара, а следи и забрана издавања и емитовања програма. Одговорно лице мораће да плати од 200.000 до два милиона динара.

У међувремену, Уставни суд Србије, пред којим се води поступак за оцену уставности, затражио је од парламента да се изјасни да ли су одредбе закона о информисању у складу са Уставом.

Антрфиле :

Нема одлагања


Расправа у парламенту о закону о јавном информисању ствар је процедуре, јер када Уставни суд одлучује, мора да чује и другу страну - каже Наташа Вучковић-Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије.

- То неће ометати процес регистрације. Одредба која предвиђа формирање регистра, као и цео Закон, прошли су законодавни одбор Скупштине и писани су у складу са Уставом.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси