Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ауторска права гасе сигнал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2009.

Извор: Данас

Ауторска права гасе сигнал


Телевизија „Нова“ из Хрватске послала је у среду обавештење надлежним агенцијама и кабловским оператерима у нашој земљи, у којем се наводи одлука о забрани реемитовања целокупног програма ове телевизије на територији Србије. Реч је, како се истиче у саопштењу ТВ Нова, о привременој забрани, а „одлука ступа на снагу - одмах“.

 - Упућујемо молбу да се програмски садржај Нове ТВ у дистрибуцији програма путем сателита обавезно и у потпуности блокира за реемитирање на територију Републике Србије у сврху заштите ауторских права, која се односе искључиво на телекомуникацијски териториј Републике Хрватске.

Сваки други поступак реемитирања програма сматрамо повредом законских ауторских права - наводи се у саопштењу ове телевизије. Марина Жупан, координатор Нове ТВ, каже за Данас да је такву одлуку донела управа ове куће и да не постоји додатно објашњење за овај поступак.

- Одлука о обустављању програма не односи се једино на Републику Србију, већ и на све земље у окружењу, међу којима су и Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија.

Забрана реемитирања је за сада привремена, а уколико буде неких промена медији ће бити обавештени - објашњава Жупанова.Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), каже за наш лист да ова телевизија није имала регулисана ауторска права у Србији.

- Ово је први овакав случај и поздрављам одлуку телевизије „Нова“. За сваку је похвалу то што је нека телевизија сама одлучила да обустави емитовање свог програма због заштите ауторских права. Такође, и други емитери би требало да донесу такве одлуке, јер многи од њих немају регулисана права у овој области - истиче Караџић.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси