Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комраков не очекује позив тужилаштва за ратне злочине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2009.

Извор: 24 сата

Комраков не очекује позив тужилаштва за ратне злочине


Милорад Комраков, бивши главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а, јуче је промовисао своју књигу „Мој шести октобар”, за коју каже да је збирка докумената и аутентичних сведочења о свему што му се догађало после политичких промена 5. октобра 2000.

Иако је био на челу „ТВ Бастиље”, Комраков не очекује позив Тужилаштва за ратне злочине, које прикупља документацију о томе да ли је 90-тих постојала веза између новинарског извештавања и ратних злочина.

- Девет година од петооктобарских промена Комраков се пита да ли су „линчовање неколицине људи у РТС” помогли да имамо слободно новинарство. Ако је то тако, каже он, није му жао батина које је добио у ноћи 5. октобра, али суд о томе, додаје, донеће народ.

Комраков каже и да се не одриче ниједног тренутка проведеног са колегама у РТС. Пре три године Комраков је доживео тежак срчани инфаркт и данас је инвалид прве категорије. Две недеље након добијања решења о инвалидској пензији добио је правоснажно и извршно судско решење да се врати на посао у РТС, али му то лекари, каже, нису дозволили. У пензији је, пише књиге, и бави се шљивама.

На питање да ли га је неко из Тужилаштва за ратне злочине контактирао у вези с намером да се пронађе веза између извршења ратних злочина и новинарског ангажмана режимских новинара, каже да није.

- И не видим зашто би. Мислим да су новинари радили свој посао. Врло је тешко доказати да је неко имао заиста намере да се бави тим ратним хушкањем и да наводи некога на зло - каже Комраков.

У Тужилаштву за ратне злочине речено нам је да истраживање у вези са таквим случајевима није стало.

- У фази смо истраживања документације и анализе оного што је писано. Засад не постоје имена људи и редакција против којих смо нешто предузели јер још анализирамо садржаје, написе и оно што би могло да се подведе под кривично дело и вршење ратног злочина.

Истражујемо документацију, јер када то будемо завршили, треба да станемо иза свега. Да се не бисмо оклизнули, случај мора да има правне основе - каже за „24 сата” Јасна Шарчевић-Јанковић, саветник за односе с јавношћу Тужилаштва за ратне злочине.

Антрфиле :

Могу ли новинари пред ратни суд


Радио Слободна Европа 25. јуна 2000. емитовао је емисију са темом „Могу ли новинари изаћи пред Међународни суд за ратне злочине”. Коментатор Амир Зукић тада је рекао:

„Милијана Балетић, Мила Штула, Милорад Комраков и други носитељи хушкачког новинарства избјегли су све контакте са нама на тему одговорности новинара за подстицање геноцида. Преко посредника су нам поручили да су све што су радили, радили свјесно и да никада нису рекли да треба некога убити. Умјесто коментара, рецимо да и осуђени руандски новинар Жорж Рижиу никада није рекао: ‘Убијте Тутсије!’. Његов омиљени џингл гласио је: ‘Почистите око своје куће!’”

„Милорад Комраков је законе новинарске професије потпуно подредио слепом служењу срушеном режиму Слободана Милошевића, не презајући да, кад год затреба, погази и основне постулате људске части и морала. Он је тиме постао непосредни креатор лажне слике о стању у земљи, саучесник у сејању мржње према сваком ко има другачије мишљење, подстрекач оружаних сукоба који су кулминирали НАТО агресијом на Југославију..."

Став Суда части УНС-а који је изречен током јавне расправе о искључењу Милорада Комракова из Удружења.

„Побијено је четрдесеторо српске деце, од чијих су ископаних очију усташе направиле огрлице“
Извештај Милорада Комракова из Вуковара 1991.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси