Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Украдена спомен - плоча Славку Ћурувији!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2009.

Извор: Прес

Украдена спомен - плоча Славку Ћурувији!


Београд - Спомен-плоча новинару Славку Ћурувији украдена је са зграде у Светогорској улици, испред које је власник „Дневног телеграфа“ убијен на Васкрс 1999. године, саопштио је НУНС.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да је крађа спомен-плоче Ћурувији „скрнављење његовог гроба“.

- То скрнављење опомиње Србију да је мој пријатељ убијен, и то на Васкрс, јер је само хтео да се бави својим послом. Нестрпљиво очекујем резултате истраге и тек када будем видео каква је политичка оријентација групе која је оскрнавила место убиства, моћи ћу да кажем нешто више о томе - рекао је Тијанић.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је да је због овог инцидента „посебно горка годишњица обележавања 5. октобра“.

- Славко Ћурувија је пао као жртва Милошевићевог режима, али о њега су се огрешили и петооктобарски победници, тако што се нису довољно потрудили да пред суд изведу његове убице. Ту где је убијен својевремено су се зарицали да ће са демократијом доћи и правда за Славка, његову породицу и његову професију. Ово је за нас посебно горка годишњица, јер испада да нисмо успели ни место на коме је убијен да сачувамо од скрнављења - каже Смајловићева.

Председница НУНС-а Надежда Гаће захтева од надлежних да хитно открију ко је скинуо плочу.

- Захтевамо да се спомен-плоча најхитније врати на зид на којем је стајала пуних девет и по година, а да они који су је потајно и неовлашћено уклонили одговарају пред законом. Срамота је мала реч. Очигледно је то одговор на годишњицу 5. октобра - изјавила је Гаће.

Главни уредник „НИН-а“ Срђан Радуловић сматра да је нестанак спомен-плоче велика срамота.

- Страшно је што после толико година не знамо ко су убице и налогодавци убиства нашег колеге Ћурувије. А сада се десио и тај страшни дан да нестане и обележје с места на ком је убијен - каже Радуловић.

Новинар „Времена“ Милош Васић мисли да се иза свега крије политика:

- Реч је о врло неукусном чину, сигуран сам да иза свега стоји нека политичка инспирација. Та плоча, која је од мермера, нема никакву финансијску вредност, не би могла ни на отпаду да се прода.

С. В. - Д. Л.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси