Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ручном бомбом на Пинк
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2009.

Извор: Данас

Ручном бомбом на Пинк


Непознати починиоци напали зграду телевизијске станице на Дедињу.


Београд - У ноћи између суботе и недеље две непознате особе на мотору у покрету бациле су ручну бомбу-кашикару на зграду Телевизије Пинк у Улици Незнаног јунака, саопштило је јуче Министарство унутрашњих послова. У саопштењу се наводи да повређених лица није било, али је причињена материјална штета.

Додаје се да полиција интензивно ради на овом случају, о чему је обавештен дежурни истражни судија Окружног суда у Београду.

Портпаролка Пинка Татјана Војтеховски рекла је јуче Танјугу да напад на РТВ Пинк представља још један у низу вандалских чинова који су протеклих дана захватили Београд.

- Верујемо да полиција ради свој посао и да ће починиоци бити брзо идентификовани - рекла је Војтеховски Танјугу и додала да је најважније што није било људских жртава. Како је навела, још није утврђено колика је почињена материјална штета и процена је у току.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије је јуче осудило бомбашки напад на пословну зграду ТВ Пинк, у којој није било људских жртава, и позвало надлежне органе да хитно пронађу и казне починиоце напада.

„Подсећамо да су прошле године током насилних протеста десничарских група и странака после хапшења хашког оптуженика Радована Караџића новинари и медији први били на мети демонстраната незадовољних извештајима“, истиче се у саопштењу НУНС-а.

Додаје се да најновија ескалација насиља на београдским улицама прети истом одмаздом и уколико полиција, тужилаштво и правосуђе не буду ефикасни у проналажењу и кажњавању нападача на Пинк логично је очекивати нове нападе.

„Сваки некажњен злочин позив је на нови, зато захтевамо од државе да убрза истраге убистава Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, пронађе и казни атентаторе на Дејана Анастасијевића и оконча суђење нападачима на сниматеља Б92 Бранка Бошковића“, наводи се у саопштењу.

„Све док држава јасно не стави до знања да ће се обрачунати са криминалцима, без обзира одакле они долазе, Србија неће бити безбедна“, закључује се у саопштењу.

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је јуче од полиције да хитно идентификује и приведе људе који су бацили експлозив на зграду Радио-телевизије Пинк у Београду у ноћи између суботе и недеље.

„Иако мотиви овог бомбашког напада још нису познати, УНС упозорава да је у јавности Србије летос створена клима која није наклоњена медијима и новинарима“, навео је УНС у саопштењу поводом бомбашког напада на Пинк. Изражавајући забринутост „за услове у којима ће новинари у Србији у будућности моћи да обављају свој посао“, УНС је навео да напад на медиј који емитује програм на националној фреквенцији не сме проћи незапажено и да се инцидент мора расветлити до краја.

Антрфиле :

Странке оштро осуђују напад

Демократска странка (ДС) осудила је јуче напад на зграду телевизије Пинк и затражила од полиције да пронађе и ухапси починиоце и расветли мотиве напада. - Неприхаватљиво је да у данашњем демократском свету постоје напади на медије без обзира на то чиме су мотивисани. Да бисмо доказали да смо демократска и цивилизована држава починиоци треба да буду пронађени и приведени правди - изјавила је портпаролка ДС-а Јелена Триван.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је јуче да ће одборничка група те партије у Скупштини града иницирати хитно одржавање ванредне седнице о безбедносној ситуацији у Београду.

Српска напредна странка (СНС) оценила је јуче да је бацање бомбе на зграду РТВ Пинк „показатељ стања у друштву“. Члан Правног савета СНС-а Никола Селаковић рекао је да тај инцидент заслужује осуду, без обзира да ли је узрок уређивачка политика те медијске куће или неки други разлог.

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) такође је јуче затражила да се хитно пронађу и буду кажњени нападачи на РТВ Пинк.

Д. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси