Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Парламент ће РТС-у плаћати директне преносе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2009.

Извор: Борба

Парламент ће РТС-у плаћати директне преносе


Скупштина Србије ће са Радио-телевизијом Србије потписати протокол и утврдити минималан износ накнаде коју ће парламент давати јавном сервису за директне преносе скупштинских седница за период од годину дана.

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић је, након јучерашњег састанка скупштинске радне групе за разматрање праћења телевизијских преноса седница Скупштине и руководства РТСа, објаснила новинарима да посао није завршен све до успостављања парламентарног канала. Према њеним речима добро је што на састанку радне групе са руководством РТС-а није било лицитирања о суми новца коју ће парламент давати за преносе.

Председница парламента, која је присуствовала састанку, навела је да РТС нема законску обавезу да преноси седнице Скупштине, али да су разлози за наставак емитовања преноса обичајно право и потреба грађана да буду обавештени о раду парламента, о чему је на састанку постигнута сагласност.

Секретар парламента Вељко Одаловић рекао је да парламент нема 500.000 евра годишње за директне преносе, колико је навео у својим закључцима Колегијум РТС-а.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић рекао је на састанку да је проблем јавног сервиса улазак у финансијску кризу која ће, како је навео, потрајати, као и опадање прихода од маркетинга. „Нема лицитације. РТС има ценовник техничких услуга“, рекао је Тијанић и додао да емитовање скупштинских преноса смањује време за образовни и дечији програм чије је емитовање законска обавеза РТС-а.

Сви чланови радне групе оценили су да је најбоље решење оснивање парламентарног канала као дугорочног решења за скупштинске преносе, на чему, како је закључено, треба наставити интензиван рад.

Антрфиле :

Закон о политичким странкама пред Судом


Уставни суд Србије одлучио је јуче да републичком парламенту упути иницијативе за оцену уставности неколико одредби Закона о политичким странкама ради давања мишљења.

У иницијативама за оцену уставности се наводи да су Уставу несагласне одредбе Закона којима је прописано да политичку странку може основати најмање 10.000 држављана Србије, а политич ку странку националне мањине најмање 1.000 држављана Србије.

Ове одредбе су несагласне са Уставом којим је утврђено да је оснивање политичких странака слободно и да се јамчи слобода политичког удруживања, као и да се дерогирају стечена права. Иницијатори наводе, преноси Тањуг, да се отвара и питање ретроактивности примене законских одредби, јер сам „прописани поступак пререгистрације јесте у свему идентичан поступку оснивања нове политичке странке“. Рок за достављање мишљења парламента је 60 дана од дана пријема дописа Уставног суда.

Љиљана Михајлов


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси