Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слика на пола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2009.

Извор: Вечерње новости

Слика на пола


Јесење заседање Скупштине почиње 6. октобра, али се још не зна хоће ли седнице преносити РТС. Парламент тражи да се заседање емитује на Јавном сервису, чији је колегијум у писму председници Славици Ђукић-Дејановић одговорио да је то могуће, али тако да половину трошкова плаћа парламент, а пола РТС.

Хоће ли бити договора, знаће се после данашњег састанка радне групе за ТВ преносе и првог човека РТС Александра Тијанића. За директну слику из законодавног дома из касе РТС, односно од претплате грађана Србије, током 2008. године плаћено је 900.000 евра, а ове ће то бити до милион евра.

- Будући да закон не предвиђа обавезу Јавног сервиса да преноси заседања, овим трошком, новцем грађана Србије, РТС финансира парламент као државну институцију и тиме део претплате претвара у својеврсни порез - наводи се у писму колегијума.

- Да би се избегло незаконито преливање новца из друштва у државу, сматрамо да Скупштина, односно буџет, треба да покрије половину трошкова за преносе.

Генерални секретар парламента Вељко Одаловић каже, за "Новости", да ће Скупштина тражити додатна средства из буџета.

- Можемо да прихватимо минимум реалних трошкова преноса - објашњава Одаловић.

- Нећемо да улазимо у прорачуне евентуалних маркетиншких губитака РТС због преноса седница. Тачно је да новац за преносе стиже од претплате грађана, али међу њима има и оних који је плаћају да би гледали догађаје у парламенту.

У писму колегијума РТС наводи се да се мора поштовати програмска и уређивачка самосталност, као и раније преузете и плаћене обавезе.

Антрфиле :

Годишњи уговор

Јавни сервис је предложио да, упркос захтеву радне групе да протокол о сарадњи Скупштине и РТС траје до 2012. године, то буде на период од годину дана. Овај документ подразумева наставак настојања да се парламентарни канал успостави и пре 2012. године. Током 2008. године РТС је преносио 563 сата седнице, а ове 665 часова.

С. С. Ровчанин

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси