Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  До одлуке суда може да прође и годину дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2009.

Извор: Глас jавности

До одлуке суда може да прође и годину дана


Београд- Одлука Уставног суда Србије о иницијативи за оцену уставности Закона о јавном информисању, коју је јуче поднео заштитник грађана Саша Јанковић, могла би да буде донета тек следеће године! Уколико Јанковићев захтев УСС буде разматран у редовном поступку, не постоји одређен рок за изјашњавање. Судећи по досадашњој динамици одлучивања, закон би могао да буде оцењен тек у септембру 2010. године.


- Анализе које су урадили стручњаци за уставно право и медије указује да постоји више разлога због којег би коначни текст о изменама Закона о јавном информисању требало проверити на Уставом суду Србије - каже Јанковић, истакавши да ће суду указати на све разлоге који показују да је реч о питању од општег друштвеног значаја и да би у најмању руку било корисно да што пре одлуче.

- Наравно, Уставни суд ће сам одлучити да ли ће то бити хитан поступак или не - додаје Јанковић.

Петар Јеремић, председник ИО УНС, за Глас јавности каже да суд може да убрза поступак ако се захтев прогласи хитним због интереса јавности.

- Процес пред УСС требало би да се води по хитном поступку, јер, по закону, постоји ова могућност ако је интерес јавности велики. Председник Тадић је ускратио могућност да се суд изјасни пре него што он потпише закон, јер га је парафирао истог дана - подсећа Јеремић.

Јелка Јовановић из НУНС каже да ће ово удружење, чим омбудсман поднесе иницијативу, тражити да се одлучује по хитном поступку.

- Јако је значајно да се што пре ставе ван снаге одредбе закона које нису уставне. Од почетка смо то тражили, али наше изјаве нису коректно преношене. Најавили смо то чим је закон усвојен. Такође, предложићемо да се суд изјасни по хитном поступку. Колико смо срачунали, ако се редовно поступа, одлука ће бити донета тек за годину дана. После великих потреса у јавности, то би било, чини ми се, нецелисходно - оцењује Јовановићева.

У Уставом суду Србије Гласу јавности је речено да ће захтев бити разматран по редовној процедури.

- Немамо рок за одлучивање. Захтеви за оцену уставности Закона о информисању улазе у редовну судску процедуру, а након што судија известилац припреми свој реферат, суд одлучује о предмету - кажу у УСС.

О. Н.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси