Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужба против ХРТ због Керумове изјаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2009.

Извор: Дневник

Тужба против ХРТ због Керумове изјаве


Загреб: Веће за електронске медије јуче је одлучило да прекршајном суду поднесе оптужни предлог против ХРТ због емисије “Недељом у два” у којој је гостовао сплитски градоначелник Жељко Керум и у којој се по оцени Већа, подстицало на националну нетрпељивост.

Како се, наводи у саопштењу, Веће је оценило да је емитовањем спорне емисије ХРТ прекршио законске прописе којима се забрањује да се у програму подстичу и шире национална, расна или верска мржња и нетрпељиовост, антисемитизам и ксенофобија, као и идеје фашистичких, нацистичких и других тоталитарних режима.

Веће истиче да је избор саговорника и тема, као и њихова обрада, ствар уредничке и новинарске слободе, али упозорава да истовремено сви новинари и уредници имају одговорност и дужност да одмах реагују на неприхватљиве изјаве саговорника током емисије.

Осим саборског посланика Милорада Пуповца, за ХРТ је одговорност тражио и вицепремијер Слободан Узелац, тражећи и да буде донет протокол о поступању оних који воде јавне институције, којим би била заштићена јавност од говора мржње. Пуповац и Узелац су руководиоци Самосталне српске демократске странке, која има три посланика у хрватском Сабору и чланица је владајуће коалиције коју предводи Хрватска демократска заједница, чији је члан градоначелник Керум.

ХРТ је реаговала саопштењем у коме је тврдила да ниједан став који неко од гостију изговори у некој од емисија не представља ставове ХРТ-а, али је навела да колегијум Информативног програма Хрватске телевизије и ХРТ генерално не подржавају нетолерантне изјаве и нетрпељивост који су могли да се чују у наведеној емисији водитеља Александра Станковића.

Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси