Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надлежни без одговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2009.

Извор: Глас jавности

Надлежни без одговора


Београд - Министарство финансија већ два дана одбија да менаџменту дневних листова Курир и Глас јавности, те недељника Гром и Стил, објасни због чега је пореска полиција пуних осам дана у нашим просторијама.

Министарство које предводи Диана Драгутиновић не жели да саопшти који се то велики „криминал“ истражује, па је неопходно ангажовати огроман број униформисаних полицајаца. Такође, остаје нејасно коме је у интересу да се, упоредно с контролом пословне документације, новинари притискају и застрашују!

Иако је ресорној министарки Диани Драгутиновић ово питање јавно постављено на Курировој прекјучерашњој конференцији за новинаре, а остатак прослеђен директно њеном кабинету, одговора и даље нема. Због свега овога, наш менаџмент сумња да се иза ћутања министарке крије покушај да се Курир и Глас финансијски угуше, јер се осим контроле пословне документације истрајава и на покушајима да се изазове финансијска нестабилност, која би кулминирала гашењем наша четири листа.

На то упућује чињеница да је Пореска управа решењем блокирала рачуна издавача Курира забранивши пренос 15 милиона динара, чиме је у потпуности онемогућено пословање. У исто време, поједини државни органи настављају да злоупотребљавају свој утицај и да притискају банкаре да не послују с нашим новинама. Ситуација се драстично погоршала након саопштења које је издало Републичко јавно тужилаштво, као и оно које је издала Пореска управа по налогу начелника пореске полиције Дејана Ерића.

Епилог је да тренутно не постоји ниједна банка у Србији која је спремна да Куриру изда банкарске гаранције за увоз папира за штампање новина.Наша правна служба упозорила је јуче на низ неправилности у раду пореских инспектора, с посебним освртом на решење донето 16. септембра, истог дана кад су у зграду у Влајковићевој 8 упали порезници.

- Инспектори Пореске управе су у теренској контроли у фирми „АБЦ градинг д. о. о“. Међутим, проблематично је што је ПУ донела решење о издавању привремене мере којом се блокира 15 милиона динара у сврху обезбеђења наплате, иако та контрола није завршена. Такође, није познато ни по ком критеријуму је утврђен баш тај износ. Осим тога, да би се донела таква привремена мера, по закону је потребно да постоји вероватноћа да може да настане штета по државу. Све је то паушално одређено, нигде није наведена конкретна опасност, као ни образложење постојања вероватноће, по чему је решење донето супротно члану 66 Закона о пореском поступку и пореској администрацији - наводе у правној служби Курира.

Осим решења супротног закону, порески инспектори су покушали да то решење уруче неовлашћеном лицу.

- Проблематично је и доношење правне мере, будући да је реч о ликвидном правном лицу. Такође, пореско потраживање није доспело, не знају се ни висина, ни структура, ни врста обавезе, што је обавезно, јер се мера доноси кад постоји основана вероватноћа да се неће наплатити потраживање по неком конкретном основу - наводе правници.

С друге стране, адвокатски тим Курира саопштава да је овакво решење ПУ „резултат жеље за одмаздом, блокадом и уништењем правног лица, које након увођења привремене мере није надаље у могућности да послује и редовно сервисира дугове“.

Да се у Пореској управи ради по чудним аршинима, потврђује и пример из Уније послодаваца Србије.

- У Унију веома често стижу примедбе на рад пореских органа. Људи тврде да порезници долазе по нечијим наредбама и не одлазе док нешто не пронађу. Враћају се данима док не нађу неку ситницу. Курир и Глас јавности постоје годинама. Зашто те контроле нису биле сукцесивне, него се прави револуционарна акција? Сиву економију, која представља трећину БДП, не контролишу јер, кажу, немају ингеренције, док се с друге стране мере репресије односе на фирме које су регистроване и које постоје - каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Драгољуб Рајић, портпарол УПС, каже да су само прошле године имали 3.640 жалби на рад пореских органа.

- Има много апсурдних ситуација, али и испољавања бахатости. Јавна је тајна да чим се задрже осам сати у контроли, морате да платите казну од најмање 100.000 динара. То важи за мале фирме, док веће фирме плаћају веће казне. Користе све што стигну, пре свега неусклађене законе, па тако имамо ситуацију да кажњавају људе на основу закона из 1950. и 1960. године! Да вам не причам о човеку кога су казнили јер му је ветар окренуо рекламу?! Кад год држави зафали пара, она не зауставља сиву економију већ кажњава оне чије су адресе познате. Зашто нису тако контролисали оф-шор компаније, које су на својим рачунима имале по 50 милиона долара и куповале фирме по Србији - пита се Рајић.

Антрфиле :

Питања за министарку Драгутиновић


Понављамо питања на која министарка финансија Диана Драгутиновић избегава да одговори:

1. Да ли сте упознати с контролом Пореске управе у дневним листовима Курир, Глас јавности и недељницима Гром и Курир стил?

2. Да ли сте упознати с радом пореских органа у овој контроли?

3. Да ли знате колико је пореских инспектора укључено у контролу ових дневних и недељних листова?

4. Да ли знате колико та контрола кошта пореске обвезнике у Србији и да ли имате податак да је у некој другој контроли био ангажован оволики број инспектора?

5. Да ли контролишете рад Пореске управе и на који начин?

6. Да ли можете да затражите смену свих инспектора и њихових надређених који нису радили по прописима?

Зорић: Само радим свој посао

Томо Зорић у изјави за Курир тврди да је радио свој посао и да стоји иза сваке речи коју је изговорио.

- Као портпарол Тужилаштва мој посао је да обавестим јавност о актима и активностима које Тужилаштво предузима. Рекао сам да је Прво општинско јавно тужилаштво поднело захтев за спровођење истраге против Радисава Родића због сумње да је утајио порез. Нисам рекао да је он крив, јер нико није крив до правоснажности пресуде. Евентуалну кривицу утврђује суд, а не ја - објашњава Зорић.

Е. К. - Е. Г.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси