Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС ће директно преносити, а парламент за то плаћати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2009.

Извор: Данас

РТС ће директно преносити, а парламент за то плаћати


Београд - Скупштина Србије одустала је од оснивања парламентарног телевизијског канала и то до 2012. године, за када је предвиђен прелазак на дигитално емитовање програма. До тада републички парламент мораће да се ослони на Радио-телевизију Србије која је и до сада директно или одложено преносила пленарне скупштинске седнице.


Услуге јавног сервиса парламент ће убудуће плаћати, закључено је на јучерашњој седници скупштинске Радне групе за питање ТВ преноса. Од РТС ће бити затражено и да до почетка октобра сачини детаљну спецификацију свих трошкова директних преноса до краја ове године, као и пројекцију трошкова преношења седница за 2010. како би се неопходна финансијска средства благовремено предвидела.

Секретар парламента и координатор Радне групе Вељко Одаловић објашњава да републички парламент сходно законима о радиодифузији и јавном информисању не може да добије дозволу за емитовање програма, односно не може бити оснивач јавног гласила. Без обзира на то, Радна група ће у сарадњи с надлежним скупштинским одбором и пројектним тимом парламента наставити с радом у правцу изналажења финансијски и технички оптималних решења опремања система за јавно РТВ преношење седница парламента. На тај начин ишло би се у сусрет планираној дигитализацији емитовања програма.

Технички сектор скупштине утврдио је да постоји пет модалитета преношења пленарних седница и то путем скупштинског канала, преко ТВ станице која има националну покривеност, кабловских оператера, сателита и Интернета.

За оснивање парламентарног канала утврђено је да је потребно обезбеђење одговарајуће фреквенције, предајника, система преноса, монтаже и опреме, мада је у згради парламента још 2003. делимично пројектован и инсталиран такозвани „броадкаст“ систем.

Током јучерашње седнице Радне групе чуло се да емитовање преноса седница парламента путем кабловских оператера није добро због недовољне кабловске покривености Србије, а слична ситуација је и са сателитским и Интернет преносима. За сваки од ових пет модалитета, према предрачунској вредности, треба издвојити око милион евра, односно више од 85 милиона динара.

За чланове Радне групе и даље је најбоље решење емитовање скупштинског програма преко неке ТВ станице која има националну фреквенцију.

Владан Батић, независни посланик Демохришћанске странке Србије, оцењује да је неприхватљиво да седнице и даље преноси РТС, јер се овај јавни сервис показао као неозбиљни партнер. То практично значи да су седнице преношене одложено и селективно и то по сопственом нахођењу РТС-а, а све уз образложење да се седнице претварају у бесмислено исцрпљивање око повреде пословника.

- Маркетиншки разлози РТС-а не би смели да буду никаква сметња скупштинским ТВ преносима - рекао је Батић.

Никола Новаковић, члан Радне групе и потпредседник парламента, сматра да се у разговорима с директором РТС-а Александром Тијанићем мора успоставити партнерски однос, јер је РТС јавни сервис свих грађана Србије, док је парламент највише законодавно тело у ком седе представници грађана Србије.

- Сви ми заједно морамо радити баш за добробит грађана и у том партнерском односу и јавни сервис мора да почне да штеди - рекао је Новаковић.

Представници опозиционих посланичких група јуче нису присуствовали седници Радне групе.

Милош Алигрудић из ДСС-а каже за Данас да је крајње неприхватљиво да се РТС-у надокнађују трошкови преношења седница парламента, с обзиром да се та медијска кућа финансира од претплате коју грађани плаћају и делом из буџета и оцењује да би додатно плаћање било крајње непримерено.

Александра Јанковић из Нове Србије каже да је изгледа куцнуо час да се коначно преиспита да ли је РТС заиста јавни сервис грађана.

 - Немају образовни програм, који је био заштитни знак те куће, а оно мало културног програма из њихове продукције што се емитује на другом програму прекида се скупштинским преносима. У јавности се ствара анимозитет према посланицима и Народној скупштини и све иде у том правцу да се на крају скупштински ТВ преноси, који су тековина демократије након деветомартовских демонстрација, укину. Какав програм јавни сервис има добро говори репризирање серије Отписани, које се сећају још наше баке - истиче Јанковићева.

М. Р. Миленковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси