Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Омбудсман шаље Закон о информисању на Уставни суд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2009.

Извор: Политика

Омбудсман шаље Закон о информисању на Уставни суд


Заштитник грађана Саша Јанковић покренуће поступак пред Уставним судом Србије за оцену уставности Закона о изменама и допунама Закона о информисању.

Тим стручњака (професори Маријана Пајванчић, Владимир Водинелић и Раде Вељановски и адвокат Слободан Кремењак) од којих је Јанковић затражио мишљење, завршио је јуче анализу овог закона, установивши да је тај закон готово у целости несагласан разним одредбама Устава. Једногласан закључак стручњака био је да има основа да се пред УСС покрене поступак и такав предлог су и упутили заштитнику грађана.

Саша Јанковић је јуче за „Политику” рекао да ће његова одлука бити формализована наредних дана будући да се тренутно налази службено у Словенији (на конференцији о ограничавању људских слобода и права због националне безбедности и одбране). Као овлашћени предлагач, додао је он, тражиће од Уставног суда да се о овом предмету изјасни у што краћем року.

Задатак групе стручњака био је да испитају да ли би могло бити основа да УСС испитује сагласност одредаба Закона о изменама и допунама Закона о информисању, како са Уставом Србије, тако и са потврђеним међународним уговорима – Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода и Међународним пактом о грађанским и политичким правима, објаснио је за наш лист професор Владимир Водинелић.

„Нашли смо да би било основа обратити се УСС да испита не повређује ли овај закон слободу медија, слободу изражавања, право на мирно уживање имовине, начело једнакости свих пред законом и зајамчен правни положај странаца.

Такође, и да утврди није ли се овим законом Народна скупштина огрешила и о оне одредбе Устава, Европске конвенције и Међународног пакта, које прописују услове које законодавац мора задовољити да би смео да ограничи зајамчена права или да би смео да пропише начин за њихово остваривање”, каже Водинелић.

Закључај групе стручњака је и да има места да се од УСС тражи испитивање готово свих одредаба овог закона.

„Скоро све одредбе завређују да буду стављене под лупу Уставног суда”, истиче Водинелић. Како додаје, Уставни суд Србије (УСС) ће рећи да ли је нешто у складу са Уставом или није, али ту се прича не завршава. Ако неко у овом случају буде незадовољан ставом УСС, може се обратити Европском суду за људска права у Стразбуру, као и Комитету за људска права УН.

Б. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси