Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О Закону ове седмице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2009.

Извор: Преглед

О Закону ове седмице


Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је јуче да у току ове седмице треба да добије коначан став радне групе која треба да утврди да ли је у Закону о информисању остало одредби које су спорне са становништа уставности.

Он је истакао да се размишља само о чињеници да ли тај закон садржи нешто што би ограничило слободу медија и право грађана на потпуно и благовремено информисање.

„У зависности од аргумената радне групе који буду изнесени, заштитник грађана ће покренути или не, поступак пред Уставним судом,“ рекао је Јанковић новинарима после конференције за штампу у Влади Србије.

Радну групу омбудсмана чине еминентни професори и стручњаци из области уставног права, медија и адвокатуре и она припрема основ за мишљење да ли заштитник грађана треба да покрене поступак за оцену уставности пред Уставним судом.

Како је Јанковић, раније рекао у интервјуу Тањугу, радна група се фокусира на неколико питања „која су се искристалисала као евентуално спорна - питање регистрације медија, односно забране рада због регистрације, питање високих казни, ствари као што су упућивање судијама и слично.

Према његовим речима, ако заштитник грађана, као овлашћени предлагач проднесе предлог Уставном суду за оцену уставности, Уставни суд може да одлучи да су одређене одредбе закона или евентуално цео закон несагласан са Уставом и да стави ван снаге спорне одредбе или цео закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси