Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Циљ - Заустављање непрофесионализма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2009.

Извор: Данас

Циљ - Заустављање непрофесионализма


Београд - Закон о изменама и допунама закона о јавном информисању који је прошле недеље почео да се примењује не нарушава медијске слободе, него је донет са циљем остваривања објективног и професионалног новинског извештавања, истакнуто је на јучерашњем округлом столу НУНС-а.

Министарка правде Снежана Маловић је нагласила да је реч о закону који треба да заустави непрофесионализам, лажи и клевете, као и да „сви имамо исти циљ, а то је објективно, непристрасно, ефикасно и професионално извештавање“. Маловићева је истакла да ће „подићи свој глас“, уколико буде неправилности у раду било ког носиоца правосудне функције у примени овог закона, као и да овај закон нити његова примена неће ни у чему личити на дешавања из 1999.

Министар културе Небојша Брадић нагласио је да су новим законом уважене примедбе које су упућиване пре његовог усвајања, као и да Закон није усмерен ни против једног медија, ниједног човека, него да ће њиме почети да се „решавају запостављена питања из претходних времена“.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић истакао је да је принципијелни став овог органа да ће се од кривичног прогона изузети извештавање новинара које је у складу са одредбама Европске конвенције о људским правима, а која гарантује да могу штитити своје изворе информација и отворено изражавати сумњу у законит рад државних органа, уколико је то саопштено у јавном интересу.

Вршилац дужности председника Трговинског суда у Београду Стево Ђурановић рекао је да ће овај суд ставове заузимати кроз предмете, с обзиром на то да у овом домену нема изграђену судску праксу, као и да ће бити организована едукација судија.

И. Т.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси