Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Казна само за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Казна само за новинаре

БЕОГРАД - Новим Законом о јавном информисању предвиђене су драконске  казне само за јавна гласила, уреднике, новинаре и издаваче, док за државне функционере, уколико одбију да дају информацију, на шта их обавезује члан  10 овог закона, не постоје одговарајуће санкције.

Према оцени стручњака, тиме се нарушава равнотежа права, обавеза и  санкција у систему јавног информисања, чиме су новинари принуђени на грешку, а институције, министри, државни секретари и посланици заштићени као „бели медведи“!

Адвокат Удружења новинара Србије Зоран Лакићевић истиче да се изменама  Закона о информисању не предвиђа казна за државне и друге органе који се о њега огреше.

- Не постоји казна за државне и друге институције које не поштују члан 10 Закона о јавном информисању. Тако да се може рећи да измене закона уводе санкције само за јавна гласила и новинаре, али не и за друге учеснике у  систему јавног информисања.

Питање доступности информације уређено је другим  законом, али се и на претходном примеру може видети да су промене закона биле  недовољно промишљење и да ремете равнотежу права, обавеза и санкција у систему  јавног информисања - истиче Лакићевић.

На питање да ли ћутање неке > институције, која данима одбија да одговори на питање новинара, „гура“ медијског  посленика у грешку, наш саговорник одговара:

- Тако је. Тим ћутањем се ограничава слобода протока информација,  мишљења и идеја, која је зајамчена и Законом о информисању.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да се новинари, због недостатка санкција за државне органе у Закону о информисању,  најчешће позивају на Закон о доступности информацијама од јавног значаја, мада су  казне запрећене овим законом симболичне.

 - Казне за непоштовање Закона о доступности информација од јавног значаја  су прекршајне и оне су од пет до 50.000 динара. По важећим прописима, примена закона је у надлежности Министарства културе и оно од самог почетка нема кадровске, организационе, ни елементарне претпоставке да врши надзор -  каже Шабић и додаје да у Закону о информисању, иако је истакнут принцип  забране дискриминације, санкција за државне органе заправо нема.

 - У Закону о информисању постоји много санкција за новинаре, дистрибутере  и издаваче, али не и за власт. Ту мора да постоји равнотежа. Наравно,  новинари би требало да одговарају уколико злоупотребљавају своја овлашћења, али то  би требало да постоји и за ову другу страну - закључује Шабић.

Члан радне групе за израду медијских закона при Министарству културе  Владимир Водинелић, међутим, каже да део о санкцијама за државне органе и не спада  у област Закона о информисању.

 - Овај документ се тиме и не бави. То је област Закона о доступности информација. Друга ствар је велика разлика у висинама казни, али је то  проблем тог закона и неусклађености ова два документа, на шта смо и упозоравали - закључује Водинелић.

Антрфиле :

Шта пише у члану 10 Закона


„Државни органи и организације, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, јавне службе и јавна предузећа, као и посланици и одборници  имају обавезу да информације о своме раду учине доступним за јавност и то под једнаким условима за све новинаре и сва јавна гласила“, пише у овом члану.

М. Д. - Г. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси