Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о информисању на Уставном искушењу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2009.

Извор: Политика

Закон о информисању на Уставном искушењу


У стручном тиму који ће помоћи заштитнику грађана да одлучи да ли ће покренути поступак пред Уставним судом су професор др Маријана Пајванчић, професор др Владимир Водинелић, доцент Раде Вељановски и адвокат Слободан Кремењак.

Заштитник грађана Саша Јанковић у наредних десетак дана одлучиће да ли ће пред Уставним судом Србије (УСС) покренути поступак оцене уставности измена и допуна Закона о информисању, када од стручњака из области уставног права, права медија и медија добије мишљење о томе да ли је у коначном тексту закона преостало нешто спорно из оригиналног текста („који је апсолутно садржавао одредбе које су противне Уставом загарантованој слободи медија”).

И Демократска странка Србије и Српска напредна странка најавиле су да ће покренути поступак оцене уставности измењених одредаба закона, док ће се Српска радикална странка обратити УСС ако правном анализом установи да има основа за такав потез.

У стручном тиму који ће помоћи заштитнику грађана да одлучи да ли ће покренути поступак пред Уставним судом су професор др Маријана Пајванчић, професор др Владимир Водинелић, доцент др Раде Вељановски и адвокат Слободан Кремењак.

– Ако стручњаци закључе да је у коначном тексту закона преостало нешто што је спорно са становишта гарантованих слобода медија, односно остваривања права грађана на информисање, ја ћу искористити законско право и могућност и као овлашћени предлагач пред Уставним судом покренути поступак оцене уставности.

Желим да рационално и објективно проценим да ли је нешто у том закону спорно или није. Ако јесте, ићи ће на Уставни суд, а ако није, што се мене тиче – неће – истиче Јанковић додајући да је „сама процедура у којој је донет закон проблематична са више аспеката и то је пример који не треба да нам служи на част”.

Са прве странe – Колико процес пред УСС може да траје зависи од процене тог суда да ли се ради о друштвеном приоритету. Ако процени да ово питање заиста захтева посебно брзо одлучивање онда ће суд тако и радити, али ако буде сматрао да је то редовно питање онда може да траје и више од годину дана, каже Јанковић.

– Ја нећу утицати на суд. Наравно, мој став јесте да је ово питање од посебног друштвеног значаја и ако буде дошло до тога да се обратим суду, онда ћу и предложити да се изјасни о том питању у хитном поступку, али суд је слободан у својој процени – додаје Јанковић.

Нове одредбе Закона о информисању, које су у понедељак усвојене у Скупштини Србије упркос жестоком противљењу дела стручне и шире јавности, могу се наћи у поступку пред Уставним судом и посредством народних посланика.

„Поступак за оцену уставности и законитости могу да покрену државни органи, органи територијалне аутономије или локалне самоуправе, као и најмање 25 народних посланика”, наводи се у Уставу Србије. Поступак може покренути и Уставни суд, наводи се у члану 168, а „свако правно или физичко лице има право на иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости”.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, каже да његова странка подржава идеју Удружења новинара Србије о покретању поступка пред Уставним судом. Он истиче да ће ДСС искористити законску могућност да посланици покрену поступак, па ће понудити колегама из парламента да им се, својим потписима, придруже у овој иницијативи.

Алигрудић није прецизирао коме ће понудити да потпише иницијативу, али наглашава: „Очекујем да иницијативу потпишу сви посланици који су гласали против усвајања измена Закона о информисању”.

Лидер напредњака Томислав Николић већ је најавио да ће СНС покренути иницијативу код Уставног суда. Напредњаци ће се врло брзо обратити суду, а Николић је напоменуо и да се „Законом о информисању не може регулисати област слобода уколико то није у складу са европским вредностима, па чак и ако тај закон буде прихватљив за Уставни суд”.

Потпредседник СРС-а Драган Тодоровић каже да ће радикали одлучити хоће ли се обраћати Уставном суду када буду добили пречишћен текст усвојених измена.

Он додаје: „Чим добијемо тај текст наш правни тим ће га темељно проучити и уколико буде било основа за покретање поступка пред Уставним судом, ми ћемо то, наравно, урадити”.

М. Ч. – Б. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси