Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Безбрадица: Провера уставности по службеној дужности је ретка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2009.

Извор: Политика

Безбрадица: Провера уставности по службеној дужности је ретка


Иако поједине политичке странке, стручна јавност и медији тврде да су нека решења новоусвојеног Закона о јавном информисању неуставна, Уставном суду Србије до јуче није стигла ниједна иницијатива за оцену уставности тог закона.

 Да ли ће у овом случају сам Уставни суд да искористи могућност да по сопственој иницијатиуви покрене поступак за оцену уставности овог акта?

– Такво овлашћење Уставног суда постоји, а да ли ће је суд овом приликом искористити, не знам. О томе може да одлучи само суд. Такав предлог може да потекне од председника или неког од судија УСС или неког радног тела које такође чине судије. Да би суд по службеној дужности покренуо такав поступак, за одлуку је потребна двотрећинска већина, што значи да свих десет постојећих судија треба да се изјасни за покретање поступка –објашњава Радован Безбрадица, секретар Уставног суда Србије.

Безбрадица каже да је у пракси суд веома ретко прибегавао овој могућности, последњих година, можда једном или два пута. Много чешћа је ситуација да се пред судом нађе иницијатива чији подносиоци оспоравају део прописа, а суд, решавајући тај предмет, посумња у ваљаност и неких других делова па их оцењује по службеној дужности. Иако суд ради према раније утврђеном плану, тај план није препрека, објашњава секретар УСС, да се неки предмети на дневном реду нађу и раније.

 У сваком конкретном случају процењује се значај правних питања, као и могуће последице оспореног правног акта, а суд има у виду и општи јавни интерес. Судећи по најавама странака и појединаца који ће затражити оцену уставности Закона о јавном информисању, у Уставном суду процењују да је мала вероватноћа да суд искористи могућност и исти закон оцењује по сопственој иницијативи.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси