Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Велики скок уназад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2009.

Извор: Данас

Велики скок уназад

Велики скок уназад

Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фонда за отворено друштво, уочи изгласавања, коментарише Закон о информисању

Београд - Последњих седам или осам година, сведоци смо пролиферације општих и посебних закона који се доносе у рекордно кратким роковима, без прилике за јавну расправу. Осим тренутно актуелног Закона о информисању, можемо да се осврнемо и на Закон о буџетском систему као и основном образовању, који су темељни закони из ових области, а који су донети за седам дана, без дебате -рекла је за Данас Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фонда за отворено друштво (ФОД).

Она сматра да због тога овај закон никако не може да буде у складу са прописима ЕУ, иако се код нас закони и доносе ад хоц, управо под изговором усаглашавања са стандардима Европске уније.

- Не само да је овим законом Србија у односу на себе саму, као и на земље из региона, направила велики скок уназад, она је знатно продужила и закомпликовала процес европских интеграција - сматра Јелинчићева.

Што се тиче медијске атмосфере у земљи, како сматра директорка ФОД, не само да ће настати стрепња и неповерење у медијима и међу новинарима, већ ће и публика брзо почети да сумња у искреност новинара који ће под великим притисцима прибегавати аутоцензури.

- Државна власт је у обавези да створи услове и оквире за функционисање медија и да уведе ред у ову област, ипак у овом закону, Влада се бавила сасвим погрешним питањима и тиме конституционални оквир оставила незавршен. О овим питањима требало би да води рачуна Медијски савет, као што РРА регулише функционисање електронских медија - каже Јелинчић и додаје да је веома неизвесно типовати на могућност изгласавања овог закона, због политичких калкулација које су у току.

- Питање је хоће ли се, у овој ствари, политичари водити начелима правне државе и владавине права или страначким интересима. По мом мишљењу, мудар политичар би што пре зауставио процес доношења овог закона. Невероватно је инсистирање на тексту закона који је изазвао тако бурне реакције стручне и опште јавности, медијских удружења у земљи, али и иностранству. Све ово би требало да буде довољно упозорење да закон није ваљан - каже Јелинчић.

Према њеном мишљењу, више је стручних разлога зашто би овај закон требало што пре да заврши у корпи.

- Прво, политички је неодговорно донети акт коме се јавност толико противи и који би могао да доведе до цепања државе. Друго, овај закон производи нове трошкове за државу због пресуда Европског суда за људска права који ће сигурно реаговати. Последње се тиче кочења даље европеизације Србије, њене интеграције у ЕУ - упозорава Јадранка Јелинчић из ФОД.

А. Малушев

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси