Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији морају бити слободни, али и одговорни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2009.

Извор: Данас

Медији морају бити слободни, али и одговорни


 - Усвајање измена и допуна Закона о информисању у предложеном облику може имати страшне последице на јавност у Србији, каже за Данаса Велимир Ћургуз-Казимир, директор медијске документације Ебарт.


- Сматрам да би измене закона, у овом облику у коме су предложене, биле груба грешка, јер је прескочен један од суштинских елемената за изгласавање једног демократског закона - а то је сучељавање аргумената у јавности.

Тако долазимо до великог броја проблематичних измена, попут условљене гаранције у висини од 50.000 евра за покретање новог медија. То медије ставља у неправедан положај, јер се другим привредним телима приликом оснивања не тражи слична гаранција - објашњава Ћургуз-Казимир.

Према његовим речима, постојећи проблеми медија пред стечајем, могли су да се реше већ постојећим законима о привредним телима, а не медијским законима.

- Не видим проблем у томе да медијска фирма којој је блокиран рачун, дође у стечај и буде продата као било која друга - истиче директор Ебарта.

Он наглашава да би се усвајањем оваких измена закона створила атмосфера страха у многим медијским кућама и међу новинарима, што би довело до аутоцензуре.

 - Новинари би се плашили да износе чињенице које су сазнали из разлога што би сваки објављени податак могао да буде окарактерисан као клевета за коју би они плаћали велике пенале или због чега би медијска кућа могла да буде затворена. Ово би само додатно умртвило нашу јавност. Верујем да, из наведених разлога, закон у овом интегралном облику неће бити изгласан - наводи наш саговорник.

Он сматра да бисмо према реакцијама ОЕБС и других тела, могли да закључимо да су измене и допуне Закон о информисању мањкаве у односу на уобичајене стандарде и процедуре за доношење правних аката у оквиру Европске уније, али и земљама из региона.

- Нисмо први, а ни усамљени кад је реч о региону у усвајању закона који крше основна људска права. Ипак, чињеница да неко други ради нешто лоше, не даје нам право нити нас ослобађа одговорности за доношење лоших закона.

Медији, као и политичари који се баве овим питањима, требало би да буду максимално одговорни за одлуке које доносе. Залажем се како за апсолутну медијску слободу тако и за одговорност медија за углед и достојанство људи којима се они баве - закључује наш саговорник.

А.Малушев

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси