Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у Србији делимично слободни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2009.

Извор: Security

Медији у Србији делимично слободни


У извештају организације Freedom House за 2008. годину, Србија је сврстана међу делимично слободне земље, када је реч о слободи медија.

У извештају, који је објављен 3. маја поводом Светског дана слободе медија, Србија је заузела 83. место на листи од 195 земаља и добила оцену 39, и то за законско окружење 13, политичко 17 и економско 9, објављено је на сајту Freedom House, америчке непрофитне организације са седиштем у Вашингтону.

Извештај процењује степен слободе штампаних, електронских медија и Интернета, а оцене се темеље на проценама законског, политичког и економског окружења у којем су новинари радили.

 Freedom House у извештају истиче да су новинари у 2008. години били суочени са суморним радним окружењем, са глобалним опадањем слободе медија, седму годину заредом и погоршањем које је забележено у сваком делу региона.Такво назадовање није више везано само са ауторитарне државе, па су Израел, Италија и Хонг Конг из статуса ,,слободних" пале у категорију „делимично слободних".Од 1 95 земаља које су обухваћене извештајем њих 70 (односно 36%) су означене као „слободне", 61 (31%) као „делимично слободне", а 64 (33%) као „неслободне".

У извештају се истиче да само 17% светске популације живи у земљама које уживају слободу медија. Највећи пад забележен је у региону Централне и Источне Европе и земљама бившег Совјетског Савеза.

Неколико балканских земаља, попут Босне и Херцеговине, Бугарске и Хрватске, бележе негативне трендове због све присутнијих физичких претњи и малтретирања новинара, тврди се у извештају. У Бугарској и Хрватској убијени су новинари, док је ниво застрашивања и насиља порастао у све три земље, наводи Фреедом Хоусе. Власти у Републици Српској су, како оцењује та организација, такође појачале политичку контролу медија.Најбоље рангирана земља у региону и даље је Словенија, у којој су медији оцењени као слободни. Следи Црна Гора, која са Боцваном и Источним Тимором дели 78. место, као земља са делимично слободним медијима.

Хрватска је на 81. месту, са оценом 38 у категорији „делимично слободних", а у истој категорији су Бугарска, на 76. месту са оценом 36, БиХ и Македонија деле 98. место са оценом 47, а Албанија је на 101. месту са оценом 50.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси