Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И таблоиди треба да уживају у слободи штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2013.

И таблоиди треба да уживају у слободи штампе

Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер указао је да су пред Србијом комплексне реформе, међу којима и реформа медија.

Он је на семинару Европске асоцијације новинских издавача (ЕНПА) "Слобода штампе на удару: Притисак за медијску регулацију" истакао да ће прелазак на пројектно финансирање, предвиђен нацртом новог закона о јавном информисању, отворити питање конкуренције. Председник ЕНПА Ивар Русдал на скупу је указао на важност промовисања вредности садржаја и заштиту ауторских права. Русдал је казао и да и таблоиди треба да уживају право слободе штампе и слободе изражавања.

"Првобитна медијска стратегија имала је једну битну примедбу: транспарентост која се односи на власништво и финансирање", указао је Дежер на семинару одржаном 23. маја и додао да се нада да ће нови Нацрт закона о јавном информисању бити усвојен, мада је нагласио да ће то бити "тешко", а још теже ће бити применити га.

Нацртом закона предвиђено је да држава 1. јануара 2014. године потпуно престане да финансира медије и да се после тога пређе на пројектно финансирање што ће, по Дежеровој оцени, отворити питање конкуренције, посебно на тржишту рекламирања.

"Ово је тежак пут. Нису ту само правила и прописи који треба да се мењају, већ и менталитет", указао је Дежер.

Он је, такође, навео да у Србији са око седам милиона становника има 100 телевизија, 200 радио станица и 500 листова, оценивши да је то веома велики број.

Шеф Делегације ЕУ је о етичким и професионалним стандардима новинара у Србији рекао да је "тешко бити добар новинар у беди", додајући да је новинарска професија једна од најгоре плаћених у Србији.

Председник ЕНПА Ивар Русдал рекао је на конференцији за новинаре пред почетак семинара који је отворио, да је "оно што је српска влада урадила у вези са Косовом, што је било тешко и контроверзно, наишло на поштовање земаља ЕУ" и изразио наду да ће то допринети даљем процесу евроинтеграције Београда.

Он је казао да у главна питања онога чиме се ЕНПА бави спада и слобода и плурализам медија, и оценио да је та асоцијација свесна да у "многим европским земљама постоји притисак да се контролишу медији".

Русдал је указао и на важност промовисања вредности садржаја и заштиту ауторских права.

На питање новинара колико је у медијима, поред политичког, присутан и притисак финансијера, он је истакао да, ако "саме новине нису кредибилне, онда ни рекламе нису кредибилне".

"Ми на северу (Европе) верујемо у одговорност уредника у одлучивању о томе шта ће ући у новине. Држимо се веома тог принципа, а верујемо и у општи кодекс понашања. Оне који врше притисак на садржај и оглашавање у новинама убеђујемо да ако новине нису кредибилне, онда ни рекламе нису кредибилне", рекао је Русдал, који је из Норвешке.

Он је додао да и таблоиди треба да уживају право слободе штампе и слободе изражавања, указујући да је њихово постојање само фаза у развоју слободе штампе. "Морате да започнете бизнис и привучете читаоце", истакао је Русдал.

"Сврха слободе штампе није да заштитите оно што ви волите, већ да заштитите оно што не волите и можда сматрате неукусним", рекао је он.

ЕНПА, која је прошле године у седишту у Бриселу обележила 50 година постојања, има чланове у 22 од 27 земаља ЕУ, као и у Србији, Норвешкој и Швајцарској. Тој асоцијацији припада око 5.200 новинских издавачких кућа, рекао је Русдал.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси