Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Сећање на новинарску храброст: Расписан 23. конкурс за новинарску награду "Милан Пантић", пријаве до 26. маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

26. 04. 2024.

Аутор: В. Црњански Спасојевић Извор: Вечерње новости

Сећање на новинарску храброст: Расписан 23. конкурс за новинарску награду "Милан Пантић", пријаве до 26. маја

Конкурс за новинарску награду "Милан Пантић", која ће се ове године доделити двадесет трећи пут, расписан је јуче и трајаће до 26. маја.

Награда је установљена у знак сећања на дописника "Вечерњих новости" из Јагодине Милана Пантића, који је убијен 11. јуна 2001. године, ујутро, у ходнику испред свога стана док се враћао из продавнице, у папучама и са хлебом у руци. Убица и налогодавци до данас нису пронађени.

Традиционално, награда се уручује на дан убиства у Народној библиотеци у Јагодини, после помена на Градском гробљу и полагања цвећа на месту убиства и на спомен-бисти Пантићу на тргу који носи његово име.

Како је за "Новости" потврдио Веран Матић, председник Државне комисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара, састанак СРГ биће одржан на дан Пантићевог убиства управо у Јагодини. Тема ће бити безбедност новинара у том региону и Пантићево убиство.

"Предмет Пантић" враћен је у новембру прошле године у јагодинско Више тужилаштво из београдског Тужилаштва за организовани криминал, после готово две године разматрања да ли је ТОК надлежан за овај случај, односно да ли има назнака да је у питању деловање организоване криминалне групе. Будући да је закључено да нема, предмет је послат тамо одакле је и дошао у пролеће 2022.

У међувремену, водећи инспектор и шеф Радне групе МУП-а која је радила на случају, Драган Кецман, отишао је у пензију, тако да ће МУП морати да формира нови тим за истрагу. Он, како сазнајемо, још није формиран, а то ће, иначе, бити девета радна група која се бави случајем убиства Милана Пантића.

Како је за наш лист казао Матић, да не би застарели случајеви од којих зависи решавање и мотиви за убиство, веома је важно да јагодинско тужилаштво приоритетно ради на овом предмету и изда налог МУП-у за спровођење истражних радњи. Наиме, према Матићевим речима, "још има неистражених чињеница и могућих сведочења који нису обрађени."

И заиста, после враћања предмета из Београда, 5. фебруара јагодинско тужилаштво упутило је допис Управи криминалистичке полиције МУП-а Србије, у ком га обавештавају да је потребно "наставити са предузимањем свих неопходних радњи у циљу откривања идентитета учиниоца, уз редовно обавештавање да ли је у међувремену било одређених активности полиције у том правцу".

Предлози и добитници

Предлози кандидата за награду шаљу се на мејл pr@novosti.rs или на адресу Компанија "Новости", Трг Николе Пашића 7, Београд, са назнаком "За конкурс МИЛАН ПАНТИЋ".

За 22 године награду је добило 23 новинара и једна телевизија, а 2016. није додељена. Досадашњи добитници су: Југослав Ћосић, Живојин Ракочевић, Мишо Ристовић, Никола Врзић, Владимир Митрић, Загорка Ускоковић, Драгана Зечевић, Дарко Димитријевић, Бранко Станковић, италијански новинар Рикардо Јакони, Александра Делић, Андрија Игић, Иван Радуловић, Софија Бабовић и Немања Јовановић, Зорица Глигоријевић, Драгана Сотироски, ТВ Пулс из Шилова на КиМ, амерички новинар Џереми Скејхил, дописници "Вечерњих новости" из Црне Горе Велиша Кадић и Милутин Секуловић, Владимир Банић, Данијел Симић и Димитрије Мирковић.

Иначе, Пантић је писао о корупцији и злоупотребама у Поморављу, а убиство се повезује са приватизацијом цементаре у Параћину.

Конкурс за новинарску награду која носи његово име траје до 26. маја, а одлуку о добитнику награде донеће петочлани жири, састављен од представника "Новости", УНС-а, НУНС-а, локалног медија у Јагодини и породице Пантић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси