Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без слободне штампе демократија је илузија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2013.

Извор: Блиц

Без слободне штампе демократија је илузија

Да би штампани медији испунили своју улогу у демократском друштву, њихове активности не могу да регулишу или контролишу политичка тела - каже председник Европске асоцијације новинских издавача (ЕНПА) Ивар Русдал у интервјуу за дипломатски магазин „CorD“, чије делове преносимо.

 

Које ће бити најважније теме Генералне скупштине ЕНПА?

- Најважнија тема, коју сматрамо и могућом претњом, јесте намера политичких тела, како оних у ЕУ тако и националних, да регулишу или “поставе стандарде” за слободне и независне штампане медије. Остале важне теме су и саморегулација, укидање или смањење стопе ПДВ-а за штампане медије, заштита ауторских права и података.

Каква су предвиђања ЕНПА о будућности штампаних медија?

- Свесни смо чињенице да, у одређеним земљама, тиражи штампаних медија опадају, мада су у многима и даље веома јаки. Верујемо да ће још дуго бити присутни на тржишту информација, али ћемо сигурно бити сведоци многих промена у њиховом формату и учесталости излажења. Осим тога, нагли пораст читалаца дигиталних формата значи да никада до сада нисмо имали толико људи заинтересованих за наше новинске производе.

Изазов дигиталне транзиције је да се осигура да ти милиони читалаца и корисника доносе приход неопходан да се одржи независно новинско издаваштво које је суштина нашег пословања. Слобода медија је увек актуелна тема.

Како је овај проблем решава у Европи и какве су препоруке ЕНПА?

- Став ЕНПА је јасан - слобода штампе један је од стубова демократског друштва.

Ако су слободни штампани медији онемогућени да држе одговорним политичке, фи нансијске или друге моћнике, те нису у могућности да пружају вести и чињенице и да служе као форум за слободне дебате и дискусије, онда је демократија само илузија.

Ситуација је много тежа у одређеним земљама у транзицији. У неким случајевима, Европа, односно ЕУ, огласила се у одређеним случајевима ограничавања или повреде јавних права и слободе, а који представљају кршење Основне повеље о правима, као што је случај са Мађарском. Савет Европе и Суд за људска права су главни органи који се баве тим проблемима. Нажалост, осим одређених санкција које се могу увести под изузетним околностима, ЕУ нема друга решења на располагању осим резолуција, расправа и убеђивања.

Који су најбитнији критеријуми по којима треба да функционише јавни сервис у односу на друге медије?

- Требало би разјаснити шта тачно значи фи нансирање “јавних сервиса”, као и обезбедити да се јавна средства не користе за успостављање нелојалне конкуренције у односу на комерцијалне “играче”. Не плашимо се конкуренције, али конкуренција мора да буде лојална.

Скупштина у Београду

У Београду се данас и сутра одржава Генерална скупштина ЕНПА чији је домаћин је српска Асоцијација медија. Скупштином ће председавати Ивар Русдал, а учествују извршни директори 23 националне асоцијације новинских издавача земаља чланица ЕУ и извршни директори асоцијација из Норвешке, Швајцарске и Србије. На скупу ће говорити Венсан Дежер, шеф делегације ЕУ у Србији, Зоран Секулић, председник управног одбора Асоцијације медија, Флип Воет, генерални секретар Европске асоцијације савета за штампу, Санта Расаиа из Британског новинског друштва и Тијана Бајовић, генерална директорка компаније Рингиер Аxел Спрингер. Очекује се да ће на крају Генерална скупштина усвојити повељу о слободи штампе и плурализму.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси