Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Остаје претплата за РТС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Остаје претплата за РТС?

За финансирање Радио-телевизије Србије одређено је да ће бити потребно годишње из републичког буџета издвајати 60 милиона евра, док је за Радио-телевизију Војводине утврђена цифра од 20 милиона евра. Међутим, након разговора са министром финансија и привреде Млађаном Динкићем закључено је да у овом тренутку нема довољно средстава за јавне сервисе у буџету, због чега није искључена могућност да се одустане од те идеје и задржи РТВ претплата у неком облику, сазнаје Данас.

Према речима извора нашег листа, стопа наплативости претплате за јавни сервис вртоглаво опада након најава да ће се та обавеза укинути новим законом, због чега је Влада Србије донела одлуку да до проналаска трајног решења помаже функционисање РТС. До сада су из Министарства финансија уплаћене три рате Јавном сервису од по 1,8 милиона евра, без чега, према речима нашег извора из РТС, „не би могли да функционишу“.

У Министарству финансија су нас јуче упутили на Владу Србије. У Влади кажу да је реч о кредиту који РТС добија, али детаљније податке нисмо добили. Нацрти закона о електронским медијима и закона о јавним сервисима требало је већ да буде стављен на увид јавности и на јавну расправу, али се то и даље одлаже због утврђивања начина финансирања јавних сервиса.

Европска унија, према речима нашег извора, „није срећна“ због укидања претплате и преласка РТС и РТВ на буџет, док се половина чланова радне групе која пише законе и даље противи ставу државе. Као идеја, помиње се да претплата остане уз рачун за електричну енергију, али тако да буде „повезана“ са рачуном који не би могао да се плати без претплате. С друге стране, те обавезе би били ослобођени грађани са социјалним енергетским картама.

Помоћник министра културе Драган Коларевић није могао јуче да нам да конкретне информације о томе шта се дешава са медијским законима, тврдећи да би „било шта што би рекао у овом тренутку била дезинформација“. „Нацрти закона за сада мирују, јер треба да се види колико ће бити потребно средстава из буџета за jавни сервис и како то издвојити“, напомиње Коларевић.

Он је, међутим, и даље уверен да ће бити два одвојена закона - о електронским медијима и јавним сервисима, али додаје да ће се то знати након нових састанака са радном групом. На питање Данаса да ли постоји могућност да се одустане од идеје да се јавни сервис финансира из буџета и да ипак остане претплата, Коларевић је рекао да у овом тренутку не може ништа да каже.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси