Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Врање – Правда на делу: нових 12 месеци затвора за Дејана Николића Кантара за кривично дело угрожавање сигурности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2024.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

Врање – Правда на делу: нових 12 месеци затвора за Дејана Николића Кантара за кривично дело угрожавање сигурности

После бројних опструкција Дејана Николића Кантара и његових адвоката, јуче је судија Јелена Димитријевић у Основном суду у Врању изрекла максималну казну за почињено дело, од годину дана затвора, Дејану Николићу Кантару. Тужилац Душан Бороја је у доказном поступку успео да одбрани оптужбу и све покушаје одбране да ово суђење доведе до тренутка апсолутне застарелости која наступа у марту идуће године.

О овом случају, писао сам у неколико текстова објављених на порталу јавнисервис.рс

Ново суђење, за ново кривично дело Дејану Николићу Кантару, одложено – Јавни сервис

Ескалирати подршку жртвама ескалираног насиља – Јавни сервис

Мислим да је важно, без обзира и на експлицитност претњи, да буду доступне и јавности. Понављам део о самој оптужници на основу које је Основно јавно тужилаштво у Врању поднело оптужни предлог против Дејана Николића због постојања основане сумње да је „у периоду од 28.12.2020. године до 28.03.2021. године у Врању, у стању урачунљивости, са умишљајем, угрозио сигурност оштећене В. М. из Врања, претњом да ће напасти на њен живот или тело, на начин што је са мобилног телефона … на мобилни телефон оштећене… упутио претње „развалићу ти стан, курво, удавићу те, направићу ти хаос, седи мирна, немој да досађујеш, дрољо, смрдло, само те чекам, ћао заборави, а ти ћеш да патиш док си жива, смрдло проклета“, дана 14.02.2021. године са мобилног телефона… на мобилни телефон оштећене… упутио претњу „.*баћу ти све што имаш, ако ме само још једном позовеш дрољо шиптарска“, и дана 28.03.2021. са мобилног телефона … на мобилни телефон оштећене… упутио претњу „за оно што си рекла, то ћеш цео живот да патиш, нико на овом свету неће да ти помогне,“ изазивајући осећај страха и угрожености код оштећене, при чему је био свестан да је његово дело забрањено и хтео његово извршење, чиме је извршио продужено кривично дело угрожавања сигурности из члана 138. ст. 1 Кривичног законика“. У оптужном предлогу налази се низ претњи и тврдњи о насиљу над оштећеном М. В. и оспоравање од стране оптуженог Дејана Николића.

У прилогу је оптужни предлог из којег се може видети природа почињених кривичних дела.

Подсећамо и да је Дејан Николић Кантар угрожавао безбедност новинара и власнице ОК радија, због чега је осуђен на 18 месеци затвора, а пре тога и због насилничког понашања према истој медијској кући на 14 месеци затвора. Да је и пре ових пресуда почело суђење за претње начелнику полицијске управе Врање (то суђење још увек траје). Да је Николић брутално претио стражару у затвору (и то суђење је у току). Сва ова суђења обилују опструкцијама оптуженог и његове одбране.

Тако је било и јуче: адвокат оптуженог се није појавио на суђењу, очигледно очекујући одлагање. Потом је оптужени тражио изузеће судије и свих судија из Врања. Када је то одбијено, онда је тражио изузеће свих тужилаца из региона, о чему је одлучивало Апелационо тужилаштво у Нишу и одбило захтев.

Када је схватио да му не успева опструкција, Николић је указао на здравствене проблеме, као и на сваком суђењу, и пружена му је здравствена помоћ. Суђење је настављено без његовог присуства.

Пошто се у свим судским процесима понавља тврдња да Николићево здравствено стање не омогућава присуство суђењима, суд из Бујановца наложио је вештачење здравственог стања, које је поверено Специјалног болници „Горња Топоница“. Резултат вештачења је да је Николић Кантар процесно способан да прати и учествује на суђењима, што је тужилац Бороја приложио и на овом претресу. Надамо се да ће резултати овог вештачења помоћи да се брже окончају и три процеса који су у току.

Осуђени у овом првостепеном поступку има право жалбе и верујемо да ће се и та жалба решавати, имајући у виду могућност апсолутне застаре која наступа у марту идуће године.

Судија Јелена Димитријевић (која је прва осудила Николића за насилничко понашање у случају ОК радија на беспрекорно вођеном судском процесу) и тужилац Душан Бороја, заслужују да им се ода признање за резултате овог изузетно важног случаја који симболише насиље према женама и ужасе кроз које пролазе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси