Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари у мањим местима, више изложени претњама, са мање могућности одбране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2024.

Аутор: АНЕМ Извор: АНЕМ

Новинари у мањим местима, више изложени претњама, са мање могућности одбране

Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинг за унапређење безбдности новинара, планирани да се одрже у Инђији, одржани су 17. септембра у Сремској Митровици.

У Инђији је било немогуће пронаћи простор за састанак и тренинг - контактирани су  надлежни у општини, али после дуго чекања, добили смо одговор да не постоји могућност изнајмљивања сале. Нисмо могли да добијемо термин у згради општине Инђија, тамошњем Културном центру, Пословно образовном центру па чак и у неким приватним објектима. 

Овај састанак је окупио тужиоце и представнике полиције, контакт тачке Сталне радне групе за безбедност новинара, који покривају Сремску Митровицу, Руму, Стару Пазову и Инђију.

Градоначелник Сремске Митровице, Бранислав Недимовић понудио је сале у Градској кући где су састанак и тренинг на крају успешно одржани, са више од 25 учесника.

На почетку састанка, Веран Матић, председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија изразио је жаљење зато  што није било могуће организовати састанак у згради општине Инђија, јер састанци Сталне радне групе служе управо како би се успоставила конструктивнија сарадња између новинара, медија, тужилаштава и полиције на локалном нивоу, како би се ефикасније решавали проблеми новинара - у Инђији су током протеклих пет година редакција ИнМедиа и Верица Маринчић константно изложени угрожавању безбедности и непријатељским ставом локалне власти.

Говорећи о актуелним случајевима, Матић је изнео најновије информације везане за бекство из земље Саше Илића, који има и француско име Илбер Алеxандре, који је претио убиством породици новинарке Ане Лалић Хегедиш, као и Динку Грухоњићу. Он је ухапшен и у кућном притвору са наногицом је чекао суђење. Пре заказаног претреса у суду, побегао је из стана. Расписана је потерница и Врховно јавно тужилаштво је успоставило комуникацију са француским органима. Ових дана, стигао је одговор да Илића-Илбера нису пронашли на адреси у Паризу иако је по информацији да је купио и регистровао кола, видљиво да је у Француској. „Замолићемо и Репортере без граница и друге наше колеге из Француске да нам помогу да Илић буде приведен правди и да му буде суђено,“ нагласио је Веран Матић.

Адвокатица Круна Савовић, ауторка АНЕМ-овог Мониторинга медијске сцене у Србији, представила је кључне закључке изнете у јулском издању мониторинга. Говорила је о најтежим проблемима са којима се новинари сусрећу. Издвојила је случајеве пристисака и напада којима су били изложени новинарка Тамара Скрозза, заменица главног уредника новинске агенције ФоНет, новинар Срђан Шкоро и телевизија КТВ. Адвокатица Савовић је указала и на проблематична саопштења Министарства информисања и телекомуникација. Присутне је упутила на случајеве напада на новинаре у Косовској Митровици, као и на случај вандализма усмереног према врањском ОК Радију, а затим и на кривичну пријаву коју је Дејан Николић Кантар (лице које тренутно издржава затворску казну због претњи које је упутио власници и запосленој у том медију) поднео против Верана Матића. Круна Савовић посебну пажњу посветила је притиску које подносе медији који критички извештавају о актуленој власти, али и њихови саговорници, притиску реализованом у форми спота, врло спорног садржаја, који су прво објавили таблоиди, а након њих и медији са националном фреквенцијом.

Адвокат Вељко Милић из Независног друштва новинара Војводине, рекао је „да број кривичних пријава због кривичних дела на штету новинара не осликава у довољној мери тежак положај новинара, јер се поред кривичних дела новинари суочавају и са бројним другим врстама притисака. Ти притисци много теже погађају новинаре који раде у мањим локалним срединама, него новинаре из великих градова. Посебно је забрињавајући тренд масовних, вишедневних кампања против новинара, где се новинар напада из свих расположивих средстава и где се не бирају средства-  од увредљивих графита на месту где новинар живи, до објављивања мобилног телефона новинара, на који га непозната лица непрестано узнемиравају. Све су ово проблеми на које ћемо у будућности морати да дамо одговор, уколико желимо да омогућимо новинарима да се слободно баве својим послом."

Новинарка Верица Маринчић из портала ИнМедиа из Инђије, има више пријава за угрожавање безбедности у евиденцији Врховног јавног тужилаштва, у односу на све друге новинаре из целог Срема. „У почетку је у полицији било потпуног неразумевања проблема угрожавања безбедности новинара. Али, касније се стање поправило. За надлежно тужилаштво из Старе Пазове које покрива моје случајеве имам похвале, иако само у једном случају постоји епилог - пресуда на казну затвора од једне године, условно на три године. Поред директних претњи и напада, највећи проблем је што стално размишљам о томе ко би могао од мени блиских живих да буде нападнут, јер мртве већ нападају (оскрнављен је споменик моје мајке на гробљу). Поред подршке коју добијам из НДНВ, НУНС-а и Славко Ћурувија фондације, хтела бих да нагласим и психолошку подршку која ми је веома важна и коју сам добила уз помоћ Верана Матића и АНЕМ-а.“ Верица Маринчић је нагласила да свако угрожавање безбедности и сваки проблем треба пријављивати преко система контакт тачака Сталне радне групе за безбедност новинара и удружења.

Дијана Шћекић, новинарка Озон медија рекла је да има веома пуно претњи, али да се сама бори са претњама и да је сама подигла кривичну пријаву у једном случају коју је добила на суду.

Анђелка Савић, јавна тужитељка у Основном јавном суду у Старој Пазови нагласила је да постоји сугестија да контакт тачке, ступају у контакт са новинарима и медијима и да су веома важни овакви састанци.

Адвокатица Круна Савовић је констатовала да о раду тужитељке Савић као и о њеном  третману медија и новинара има веома позитивно искуство које су јој пренели новинарке и новинари са којима је сарађивала. 

Драгиња Ликић Ћирић, тужитељка у Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици, похвалила је успостављање контакт тачака, нагласивши да ј потребно више оваквих састанака на којима се деле информације, међусобно едукује и дискутује о постојећим законским оквирима.

Милан Миливојевић из сремско-митровачког портала, говорио је о свом искуству и изнео проблем увезаности институција полиције, тужилаштва и судова. „Судије су често некомпетентни за медијске теме. Не разумеју елементарну терминологију нарочито везану за интернет портале, интернет уопште. Судије се боје политичара. Жалили смо се на одлуку првостепеног суда и са другостепеног смо добили пресуду идентичну оној са првостепене инстанце са истим правописним грешкама.“

Инспекторка Јасмина Тривуновић, контакт тачка у Полицијској управи Сремска Митровица, нагласила је да је полиција у овом процесу напредовала, што је потврдио и Живко Гвозденовић, главни уредник портала Кораци.

Новинарска солидарност је изузетно важна у првој линији одбране професије, закључак је састанка, али и унапређење законских оквира, тужилачке и судске праксе, како би се смањила некажњивост за угрожавање безбедности новинара.

Састанку сталне радне групе за безбедност новинара присуствовали су и Мирослав Јанковић и Доминик Тиери, који води медијско одељење ОЕБС-а у Београду.

После састанка, новинар Бранко Чечен, успешно је одржао тренинг посвећен унапређењу безбедности новинара из овог региона.

Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинг за унапређење безбедности новинара у Сремској Митровици одржани су у склопу АНЕМ-овог пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара” који подржавају Европска комисија, Министарство информисања и телекомуникација као и медијско одељење мисије ОЕБС у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси