Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Студио Б тражи да остане градски сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2013.

Аутор: В. Р. Извор: Политика

Студио Б тражи да остане градски сервис

У време кад скромно, и радно, обележава свој 43. рођендан, РТВ Студио Б је истински забринут за своју судбину и није сигуран да ће идуће године славити годишњицу оснивања у истом статусу и на истој адреси.

Зебње не долазе од стране оснивача (Скупштина града Београда), нити су израз незадовољства слушалаца и гледалаца, напротив. Страховања је донео Нацрт закона о јавном информисању и медијима, сачињен у Министарству културе и информисања, по коме током идуће године држава треба да се повуче из медија и сва гласила која су у њеној својини (или у својини органа локалне самоуправе) треба да буду приватизована.

На овај став стигле су бројне примедбе из регионалних центара, а конкретне критичке оштрице упутио је и Управни одбор Студија Б.

– Ми дубоко уважавамо напоре да се хармонизује законодавство у овој области и целина медијског простора усклади с европским вредностима, али смо против брзопотезне примене решења, која ни код нас ни у Европи нису положила испит – тврди проф. др Миливоје Павловић, председник Управног одбора Студија Б.

– Захтевамо да се уваже специфичности наше средине кад је реч о положају и функцији регионалних медијских сервиса. Нити се у свим европским земљама држава повлачи из медија, нити је својинска трансформација у медијском простору Србије дала позитивне резултате. Од свих до сада приватизованих електронских медија опстао је само један. Остали су угашени, простор је прилагођен другим наменама а новинари су послати на улицу – каже проф. Павловић.

Он напомиње да садашњи модел информисања грађана Београда такође представља европску вредност, те заслужује да буде пажљивије процењиван. И грађани и стручна јавност у већини сматрају да радио и телевизија Студија Б сада обезбеђују објективно, благовремено и непристрасно обавештавање о животу двомилионског града, а позитивну оцену дао је и оснивач, који покрива око половине трошкова ове радиодифузне установе.

– Предложеном верзијом Нацрта закона битно се мења позиција оснивача, а сви запослени доводе се у знатно неповољнији положај. У овој кући ради око 250 запослених и њиховим ангажманом обезбеђује се 24-часовно медијско покривање свих сегмената живота престонице, што ниједно друго гласило не може да оствари.

Не видим никакву целисходност ни уштеду у лишавању Београда и његових становника тако богате понуде сервисних информација – каже проф. Павловић, залажући се да се у промене системских услова за рад медија уђе опрезније, или да бар рокови за њихову примену буду еластичнији него што Нацрт закона о јавном информисању предвиђа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси