Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Телеком држи Јуроњуз, а ви постављате таква питања….“: Шта је засметало Ивици Дачићу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2024.

Извор: Екипа Данаса

„Телеком држи Јуроњуз, а ви постављате таква питања….“: Шта је засметало Ивици Дачићу?

Kада су 2020. године били протести против Рио Тинта Влада је одлучила да стави тачку на пројекат „Јадар“. Да ли постоји шанса да данас, када су протести много масовнији, Влада после последњих дешавања и протеста широм Србије стави тачку на тај пројекат, гласило је питање новинара Јуроњуза, које, према мишљењу министра полиције Ивице Дачића, новинар тог медија није смео да постави државним званичницима.

Јер, како је то протумачио Дачић, који је у недељу присуствовао конференцији за новинаре председника Србије Александра Вучића, Телеком је један од власника Јуроњуза, па су оваква питања непожељна.

„Телеком држи Јуроњуз, а ви постављате таква питања…“, прокоментарисао је Дачић, а на Вучићеву опаску да новинар има право на то, министар полиције је казао да право има, али да га чуди кад су државни финансијери подржали основање овог медија.

Уз коментар да је јасно како се овде контролишу медији, главном уреднику портала Цензоловка Перици Гуњићу је овај моменат ипак драгоцен јер директан пренос државне цензуре нема сваки дан.

Још је, каже, занимљивија Дачићева самоувереност.

– Звучи прибраније него у неким другим приликама, али је ипак успео и Вучића да изненади. Kад га председник подсећа да треба да се претварају како су медији слободни да питају шта хоће, он инсистира у стилу „ма дај, доста смо се фолирали да смо за тамо неке демократске вредности“. Мука ми је више глуматања пред ЕУ како смо ми за слободу медија Само што не ускликне, као прави пионир: „Нек’ вечно живе друг Милошевић и командант Путин! Дајте ми Телеком, Kурир и Спутњик, погасите ове што не постављају питања која се мени свиђају!“ – истиче Гуњић.

Он подсећа да је „вечни министар“ пре неколико година грешком режисера уживо у програму РТС-а снимљен како договара са новинарком Јавног сервиса питања која му одговарају.

– Њему је то као добар дан – каже Гуњић.

Слободан Ћирић, потпредседник Удружења новинара Србије, истиче да постављање питања од стране новинара, па макар она била и глупа, непрофесионална, злонамерна, не би смело да има било какве везе са тим ко новинара плаћа.

Ћирић напомиње да новинарско питање мора бити ствар знања и професије, а не платног списка.

Према његовом мишљењу, политичари који постављено новинарско питање доводе у везу са тиме ко новинара плаћа показују да не разумеју суштину новинарске професије и да им је важније да се, класичном заменом теза, обрачунавају са новинаром, уместо да одговоре на постављено питање.

– Жао ми је што ћу то рећи, јер тамо раде неке колеге које ценим, али Јуроњуз Србија јесте форматиран тако да не поставља тешка и озбиљна питања већ да глуми некакав независан медиј. У том смислу, чуђење Дачића је на месту. Његов гест показује и суштину односа власти и огромне већине медија у Србији: ми вас плаћамо и има да радите шта год ми кажемо, па и да клекнете кад устреба. Све је једноставно и бар нема лицемерја. Сасвим је друга прича то што овакав коментар какав је дао Дачић ни у лудилу не би себи дозволио политичар, па чак ни онај из пете лиге, у некој озбиљној, цивилизованој држави – сматра новинар Недим Сејдиновић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси