Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Белоруски новинар који у Србији чека одлуку о изручењу каже да је скинут са потернице Интерпола
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2024.

Извор: Радио слободна Европа

Белоруски новинар који у Србији чека одлуку о изручењу каже да је скинут са потернице Интерпола

Белоруски новинар и опозициони политички активиста Андреј Гњот, који у кућном притвору у Београду чека одлуку о изручењу Белорусији, рекао је у изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ) да га је Интерпол скинуо са потернице.

„Генерална канцеларија Интерпола је 25. јуна 2024. године обавестила представнике Европске уније (ЕУ) у Србији да је потерница за мном – такозвани црвени картон – обустављена и подаци избрисани због кршења чланова 2. и 3. Статута Интерпола“, навео је Гњот.

Он је рекао да се те одредбе односе на политички мотивисано кривично гоњење.

„Kолико је мени познато, пажњу на ову важну информацију Влади Србије и правосуђу скренули су представници ЕУ. Међутим, то није утицало на моје ослобађање“, рекао је Гњот.

Потерница међународне полицијске агенције била је расписана на захтев Белорусије, која Гњота терети за наводну утају пореза.

Гњот је истакао да је процес његовог изручења Белорусији и даље у току, да се он налази у кућном притвору и да чека одлуку Апелационог суда.

„И то ће бити моја једина и последња шанса да оспорим незаконитост мог изручења“, навео је Гњот, додајући да у условима у којима се налази не може да добије адекватну медицинску негу и да нема извор прихода, од којих би могао да плати станарину, да купи храну и лекове.

Гњот је ухапшен у октобру 2023. на београдском аеродрому. У Србију је дошао са Тајланда где је био у егзилу.

У београдском Централном затвору је провео седам месеци, да би 5. јуна 2024. био пребачен у кућни притвор.

Виши суд у Београду донео је решење о његовом изрушењу Белорусији, али оно још није правоснажно.

Гњот је пред судом у Србији негирао оптужбе Минска и назвао их политички мотивисаним.

Током 2020. из Белорусије је побегао на Тајланд пошто је критиковао режим и учествовао у протестима после председничких избора на којима је победу прогласио ауторитарни лидер Александар Лукашенко.

Западне земље не признају резултате тих избора, а након насиља над демонстрантима, Европска унија увела је санкције Минску.

Брисел је 13. јуна позвао на ослобађање Гњота у Србији, а то је учинило и више медијских и невладиних организација у земљи.

О Гњотовом случају је обавештен и Европски суд за људска права у Стразбуру.

У белоруским затворима налази се више од 1.500 политичких затвореника. Међу њима су новинари, активисти за људска права и политичари.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси