Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизација НИП Борба: Шта држава продаје и зашто је та компанија у блокади?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2024.

Аутор: Милица Рилак Извор: biznis.rs

Потенцијални купци за сада могу да дођу до пакета акција Републике и ПИО Фонда

Приватизација НИП Борба: Шта држава продаје и зашто је та компанија у блокади?

Информација да је расписан јавни позив за приватизацију дела капитала НИП Борба само звучи познато – јер ова компанија никада од свој формалног успостављања 2002. године није понуђена приватним купцима, иако међу њеним акционарима има приватних компанија.

Далеко познатији је, међутим, поступак приватизације дневног листа Вечерње новости, чији скраћени назив и данас стоји на пословној згради НИП Борба – потенцијално највреднијој имовини потоње компаније. НИП Борба је, према подацима бонитетне куће ЦомпанyWалл, тренутно у блокади, а само ове године „у црвеном“ је била 169 дана.

Повезаност Борбе и Новости иде даље од историјских веза и протеже се у данашњицу, пошто је предузеће које је једини власник Новости – Медиа 026 доо Вучак – данас један од акционара НИП Борба. Шта се, дакле, нуди у процесу приватизације НИП Борба?

Зашто на згради НИП Борбе пише Новости? Одговор на то питање враћа нас прво у даљу, а потом у ближу прошлост. Дневни листови Борба и Вечерње новости су у доба СФРЈ били део исте радне организације по имену Борба, коју су уз њих чинили и ТВ Ревија, Економска политика и друга некада позната издања као радне јединице.

Прича из ближе прошлости говори о томе коме припада вредна имовина – зграда у самом центру Београда, на Тргу Николе Пашића број 7. Како је недељник Време детаљно о томе писао 2017. године, компанија Новости АД је 2004. поднела тужбу за утврђивање власништва над том зградом, два пута добијала неправоснажне пресуде да је власник око 7.800 квадрата, док на крају није изгубила спор пресудом Привредног апелационог суда пре тачно осам година.

Испоставило се да је суд стао на становиште да зграда припада НИП Борби зато што некадашње радне јединице нису били правни субјекти који су могли да располажу правима и обавезама, и тако је „пао у воду“ аргумент Новости да су у ту зграду највише инвестирали.

Према јавно доступним подацима из катастра, НИП Борба има право коришћења на две парцеле на Тргу Николе Пашића на бројевима 7 и 7а. Што се тиче саме зграде, поред тога што стоји да је у приватној својини НИП Борбе, постоје и забележбе о спору поводом конверзије, међу којима је последња с краја децембра 2023. године.

Зашто је Борба у блокади?

Бонитетна кућа ЦомпанyWалл бележи да је НИП Борба тренутно у блокади, као и да она ове године траје 169 дана. Подаци Народне банке Србије кажу да су рачуни ове компаније блокирани због неизмирених потраживања у износу од 2,78 милиона динара.

Према записнику са Скупштине акционара, одржане 28. јуна ове године, објашњење генералног директора компаније (Андрија Јоргић) је да је највећи проблем када је реч о уласку у блокаду „порез на имовину и нека стара дуговања која се протежу и сада“.

У записнику стоји да је блокада први пут у скорије време наступила у децембру 2023. због „грешке“, односно да је поверилац намирен кроз УППР, али да је, према Јоргићевим речима, предлог за извршење ипак реализован. Исту ситуацију НИП Борба је имала са још једним повериоцем, који је ипак одлучио да „повуче блокаду“.

„Што се Пореске управе тиче, иако је дуг велик, имамо срећу да још увек није покренула поступак принудне наплате, јер зграда за коју се обрачунава порез на имовину није у употреби“, рекао је Јоргић присутнима на Скупштини.

Тој седници присуствовали су, иначе, представници Републике, компанија НИД Новости, Медиа 026 доо Вучак и Заједничко предузеће доо Београд. Ово последње је у потпуности у власништву НИП Борба, а поседује 0,9 одсто Борбиног капитала.

Ко су сувласници НИП Борба?

У последњем позиву потенцијалним купцима, Министарство привреде понудило је у суштини два пакета акција у истом „паковању“ – један у власништву Републике Србије од 32,85 одсто капитала НИП Борбе други у власништву Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), од 3,54 одсто капитала.

То значи да се купац тражи за 36,4 одсто од укупног капитала Борбе, а почетна цена је 5,5 милиона евра.

Осим Републике и ПИО фонда, НИП Борба има и друге сувласнике – међу којима је највећи град Београд са нешто више од петине капитала, односно са 21,32 одсто акција.

Затим, ту је НИД (новинско-издавачко друштво) Компанија Новости АД, која је у стопостотном власништву Медиа 026 доо Вучак. НИД Новости поседују 19,04 одсто акција НИП Борбе, док сама Медиа 026 поседује још 7,7 одсто капитала те компаније.

Интересантно је да више акција НИП Борбе од ПИО фонда има Републички завод за здравствено осигурање (6,78 одсто капитала), док су међу „државним сувласницима“ међу првих 10 акционара и ЈКП Градска чистоћа са 1,14 одсто као и Национална служба за запошљавање са 0,76 одсто капитала.

Подсећамо да заинтересовани за куповину пакета акција Републике и ПИО фонда могу поднети пријаве за учешће у поступку најкасније до 27. августа 2024. године, као и да је продајна документација доступна од 7. августа, по цени од 100.000 динара.

Отварање Главног коверта и коверте са ознаком „Подаци о понуђачу“ одржаће се 28. августа 2024. године у просторијама Министарства привреде, а право да присуствују имају сви учесници, њихови заступници или пуномоћници, стоји у јавном позиву, уз напомену да министарство може у било ком тренутку да измени неке или све елементе јавног позива као и да га поништи „у случају сазнања за околности које у потпуности онемогућавају спровођење поступка“.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

09.08.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 15:45

o tempora o mores

Bila jednom jedna zemlja....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси