Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство информисања и Ђерлек најоштрије осудили напад на новинаре у Kосовској Митровици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2024.

Аутор: Сандра Крстановић Извор: Н1

Министарство информисања и Ђерлек најоштрије осудили напад на новинаре у Kосовској Митровици

Министарство информисања и телекомуникација и потпредседник Скупштине Србије Един Ђерлек најоштрије су осудили физички напад на новинарку "Политике" Биљану Радомировић и новинара "Јединства" Зорана Влашковића док су били на радном задатку у Kосовској Митровици.

„На новинаре који су били на извршењу својих радних задатака грађанин албанске националности је физички насрнуо, а новинарку је гађао стакленом флашом што је довело до наношења телесних повреда“, наводи се у саопштењу МИТ.

Из Министартства указују да је најновији случај само још један у низу инцидената који за циљ имају ометање или потпуно онемогућавање несметаног рада српских новинара на подручју Kосова и Метохије.

„Такав апсолутно неприхватљив акт, јасно указује на стварни однос привремених органа у Приштини према свим припадницима српског народа који су, управо у овом периоду, предмет посебно интензивираног систематског прогона и изложености разним облицима насиља“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да, упркос томе, Министарство од надлежних органа очекује брзу реакцију, привођење правди починиоца овог недела и покретање одговарајућег поступка.

Из МИТ су позвали представнике међународне заједнице и међународних организација које се баве слободом медија и безбедношћу новинара да осуде овакво понашање.

Ђерлек је истакао да узнемиравање и насиље над новинарима је недопустиво.

„Нарочито имајући у виду да слободно и демократско друштво не може постојати без снажних, слободних, независних медија и новинара који морају бити заштићени од било које организоване групе или појединаца“, навео је Ђерлек у писаној изјави, саопштено је из његовог кабинета.

Ђерлек је навео да такви и слични видови насиља над новинарима не смеју проћи некажњено, без обзира на то где су и ко их је починио.

Зато се мора урадити све што је неопходно како бисмо осигурали да медији делују у сигурном амбијенту и адекватним условима за достојанствено и професионално обављање своје часне дужности, додао је Ђерлек.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси