Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  SЕЕМО позива владу Србије да подржи слободу медија и заштити новинаре од политичке одмазде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2024.

Извор: SЕЕМО

SЕЕМО позива владу Србије да подржи слободу медија и заштити новинаре од политичке одмазде

Изјава новинара Срђана Шкоро о председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици током телевизијске емисије емитоване на телевизији КТВ 25. јуна 2024. изазвала је низ реакција у Србији.

Српски министар за информисање и телекомуникације осудио је Шкорову изјаву и навео да је прекршио јавни интерес и Закон о јавном информисању и медијима – ЗЈИМ. Уреднички тим КТВ-а је ову осуду схватио као притисак на њихову уређивачку политику. Више јавно тужилаштво у Београду задужило је Прво основно јавно тужилаштво у Београду да испита да ли у Шкориним изјавама постоје елементи кривичног дела угрожавање безбедности.

Гордана Константиновић, адвокат Удружења новинара Србије, изјавила је за страницу УНС-а да у изјавама новинара Срђана Шкоро нема елемента кривичног дела угрожавање безбедности, нити било ког другог кривичног дела. Она је критиковала медије због лажног представљања његових речи. Константиновић је позвала тужилаштво да преиспита Шкорове стварне изјаве, а не изводе ван контекста. У том случају неће наћи основа за кривичну пријаву.

Као одговор на оптужбе, Шкоро планира да поднесе тужбу против Министарства унутрашњих послова (МУП) због кршења претпоставке невиности и прејудицирања исхода истраге. Његов адвокат Иван Нинић критиковао је изјаву српског министра унутрашњих послова у којој се наводи да је Шкоро позивао на убиство сина председника Србије Александра Вучића. Нинић је навео да овакве изјаве овог министра, који се представља као државни функционер, подривају полицијску институцију и представљају опасан преседан за политичку одмазду.

Штавише, председник Независног удружења новинара Србије – НУНС Жељко Бодрожић позвао је на прекид „лова на вештице” на КТВ због Шкоровог појављивања.

У реаговању НУНС-а пише: „…Устав Републике Србије гарантује слободу изражавања свим грађанима Србије, а Министарство информисања нема овлашћење да ограничава слободу изражавања пре објављивања било какве информације. Према Закону о јавном информисању и медијима, само суд може забранити дистрибуцију информација и то, на предлог надлежног јавног тужиоца, само ако је то неопходно у демократском друштву. Разлози за забрану су позивање на непосредно насилно рушење уставног поретка или акт непосредног насиља према лицу или групи лица на основу личних својстава, када од објављивања информације непосредно прети озбиљна и непоправљива последица чије се наступање не може спречити на други начин….. Подсећамо ….да се слобода јавног информисања не сме нарушавати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења. У саопштењу Министарство не цитира већ тумачи изјаву Срђана Шкора и закључује да је реч о „говору мржње“ , „повреди личног достојанства” и „позив на линч””.

Медијска организација југоисточне Европе (SЕЕМО) подржава и солидарна је са УНС-ом и НУНС-ом у њиховим настојањима да одрже слободу медија и заштите новинаре од политичког прогона.

SЕЕМО позива српске власти да поштују принципе слободе изражавања и да обезбеде да се правни процеси не користе као средства политичке контроле или застрашивања.

SЕЕМО такође осуђује политички прогон и медијски притисак на новинара Срђана Шкора и КТВ од стране српских власти.

SЕЕМО позива владу Србије да подржи слободу медија и заштити новинаре од политичке одмазде, обезбеђујући да се правни процеси не злоупотребе за сузбијање слободног изражавања или за застрашивање медија.

Медијска организација југоисточне Европе (SЕЕМО) је регионална невладина, непрофитна мрежа уредника, руководилаца медија и водећих новинара у југоисточној, јужној, источној и централној Европи.

Чланови SЕЕМО су у Албанији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској, Кипру, Чешкој, Естонији, Грузији, Грчкој, Мађарској, Казахстану, Косову, Киргистану, Летонији, Литванији, Малти, Молдавији (са територијом Придњестровља), Црној Гори, Северној Македонији, Пољској, Румунији, Русији, Србији, Словачкој, Словенији, Таџикистану, Туркменистану, Турској, Украјину и Узбекистану. Аустрија, Италија, Ватикан и Сан Марино имају посебан статус у СЕЕМО. СЕЕМО има преко 3000 појединачних чланова и додатне медије као корпоративне чланове.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси