Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како известитељка УН за заштиту права на слободу мишљења види стање у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2024.

Извор: Н1

Како известитељка УН за заштиту права на слободу мишљења види стање у Србији

РЕМ је употребио своја овлашћења само против медија која критикују власт, сматра специјална известитељка за промовисање и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Ирена Кан.

У свом извештају као пример такве праксе она наводи документарну серију "Деценија на власти", коју је емитовао Н1 (која је, како наводи, била критична према једнодеценијској власти Александра Вучића), а за коју је РЕМ сматрао да је прекршила низ одредби о понашању медија.

У извештају она медијску регулативу у Србији оцењује као слабу.

Специјална известитељка је узнемирена због два извештаја међународне изборне посматрачке мисије Канцеларије за демократске институције и људска права у вези са радом РЕМ-а.

Тачније, као замерке се наводе што је и после парламентарних избора 2022. године, РЕМ „укупно посматрајући остао пасиван у предизборном периоду“ и да је „комбиновани утицај неуравнотеженог приступа медијима, недозвољеног притиска на запослене у јавном сектору да подрже актуелне власти, значајне разлике у финансирању кампање и злоупотребу административних ресурса“ створио неједнаке услове за кандидате.

Подсећа да је исту „забринутост у вези са ванредним парламентарним изборима у децембру 2023. године“, напомињући да је РЕМ „задржао приметно пасиван приступ регулисању понашања медија током кампање.“

У извештају она, између осталог наводи:

„Регулаторно тело за електронске медије није употребило своја законска овлашћења да сузбије клеветничке кампање и узнемиравање од стране таблоидних медија и казни медије који се отворено баве производњом и ширењем штетног говора. Са друге стране, РЕМ је употребио своја овлашћења против медија која критикују власт. На пример, РЕМ је, према неким извештајима, сматрао да је документарна серија „Деценија на власти“, коју је емитовао канал Н1, а која серија је била критична према једнодеценијској власти Александра Вучића, председника Србије, прекршила низ одредби о понашању медија“, наводи се у тачки 39. овог извештаја.

Такође, запазила је изостанак медијског плурализма.

„Специјална известитељка сматра да изостанак подршке медијском плурализму, одбијање да се казни штетно понашање појединих медија, проактивно деловање против медија који критикују Владу и владајућу странку и упуштање у отворени сукоб са њима изазива озбиљну сумњу у независност и непристрасност Регулаторног тела за електронске медије и још шире, у његову способност да промовише и штити слободу медија, разноликост и плурализам, у складу са демократским принципима и међународним обавезама, домаћим законима и политикама Србије“, наводи се у извештају.

Специјална известитељка страхује да би неделовање РЕМ-а могло да буде резултат недозвољеног утицаја дела политичких и комерцијалних интереса у Србији, који је утицај олакшан „због слабог руководства РЕМ, рупа у закону и због модела финансирања“, који није из државног буџета, већ из накнада које плаћају пружаоци медијских услуга.

Популистичке или таблоидне медијске куће су „велики произвођачи и појачавачи лажних наратива и говора мржње у Србији“, оцењује се у извештају и додаје да „иако РЕМ има законска средстава да против њих реагује, он то не чини безо и ефикасно“.

„Треба напоменути да РЕМ није реаговао на притужбе у вези са емитовањем било интервјуа уживо са осуђеним ратним злочинцем Ратком Младићем или интервјуа са серијским силоватељем,. Када је реч о овом последњем, председница Савета РЕМ је, према извештајима медија, изјавила да не разуме ‘хистерију’ коју је интервју изазвао“, наводи се у извештају.

Специјална известитељка сматра да је пропуст РЕМ-а да санкционише сатанизацију политичких противника, бранитеља људских права и независних новинара у таблоидним медијима „осоколио починиоце, подстакао интензивирање отровних кампања блаћења, нанео штету појединцима и довео до аутоцензуре, озбиљно подривајући право на слободу изражавања у Србији“.

Напомиње се да су четири од пет расположивих дозвола за емитовање дате медијима за које се зна да су конзистентно кршили медијске прописе.

Сматра да је императив да Влада, у консултацији са свим заинтересованим странама, укључујући широк спектар организација цивилног сектора и медија, као и представника ОЕБС-а за слободу медија, процени независност и ефикасност РЕМ и уведе мерама којима ће бити зајемчена његова независност, транспарентност и одговорност и адекватност њених људских и финансијских ресурса“.

Подсетимо, специјална известитељка за промовисање и заштиту права на слободу мишљења и изражавања, Ирена Кан, посетила је Србију и Косово од 28. до 6. априла 2023. године.

У овом извештају, она констатује чврсту регулативу за слободу изражавања у Србији али изражава забринутост јер сматра да је иста угрожена одређеним политикама и праксама, укључујући распрострањене претње, нападе, говор мржње и кампање блаћења, на интернету и ван њега, против новинара, бранитеља људских права и политичких противника.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси