Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  КТВ Зрењанин: Министар Ристић да прецизира шта тражи од телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2024.

КТВ Зрењанин: Министар Ристић да прецизира шта тражи од телевизије

Власник телевизије КТВ из Зрењанина Данијел Радић обавестио је министра информисања Дејана Ристића да у овом тренутку није у могућности да поступи по захтеву Мининстарства и изјасни се о гостовању Срђана Шкора на тој телевизији.

Министарство је пре два дана упутило допис телевизији КТВ да се изјасни о спорном медијском садржају (интервју с новинаром Срђаном Шкором), наводећи да је Законом о јавном информисању забрањено подстицање дискриминације, мржње или насиља против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, полу, због њихове сексулане опредељености, родног идентитета или другог личног својства, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело. 

КТВ Зрењанин истиче да је од Министарства информисања примила два дописа с различитим захтевима.

„Дана 8. јула 2024. године, пре сванућа, конкретно у четри сата и 24 минута, примили смо ваш допис под бројем 00214104 2024 13460 003 001 000 001, у коме од телевизије КТВ Зрењанин захтевате да се у року од два дана изјасни о медијском садржају који је 6. јула 2024. објављен на одређеној веб страници. Такође дана 8. јула 2024. године, поново пре сванућа, конкретно у четри сата и 30 минута, примили смо још један ваш допис под (идентичним) бројем 00214104 2024 13460 003 001 000 001, али с другачијом садржином, у коме захтевате од нас да се у року од пет дана, изјаснимо о медијском садржају прецизираном у претходном допису“, навео је Радић.

Наведеним дописима, додаје се, с различитим садржајем али истим деловодним бројем, довели сте нас у сумњу у то шта ви и ваше Министарство захтевате од КТВ телевизије, као и у то у ком року тражено изјашњење захтевате.

„Из наведеног разлога, без додатног, разумног објашњења и прецизног захтева, у овоме тренутку нисмо у могућности да поступимо по вашем захтеву“, наглашава се у писму упућеном министру Ристићу.

Власник телевизије КТВ, позивајући се на Закон о општем управном поступку, наводи да рок за поступање не може бити краћи од 30 дана.

„На основу свега изнетог, захтевамо да нам пошаљете нови допис у коме ћете на прецизан и разумљив начин навести какво изјашњење желите од телевизије КТВ Зрењанин, и посебно, захтевамо да прецизно одредите у ком року је потребно да се изјаснимо као и на основу ког члана закона то од нас захтевате“, навео је Радић и позвао министра Ристића да буде гост у некој од емисија КТВ Зрењанин.

И Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) покренуло је поступак против КТВ Зрењанин због изјава новинара Срђана Шкора о Данилу Вучићу, сину председника Србије Александра Вучића.

Одлука о покретању поступка донета је по службеној дужности, на ванредној седници, потврдио је за Цензоловку заменик председнице Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић.

РЕМ има законски рок од осам дана да обавести КТВ о поступку и од њеног представника тражи изјашњавање.

Срђан Шкоро је 25. јуна у емисији КТВ рекао да би Данило Вучић, како би дао допринос Србији, требало о свом трошку и без обезбеђења да оде у Мајданпек и на Косово и Метохијиу, али и у рудник литијума да би показао да тај метал није штетан.

Адвокатица Удружења новинара Србије (УНС) Гордана Константиновић је казала да у изјавама Шкора нема кривичног дела, док је председник Независног удружења Србије (НУНС) Жељко Бодрожић затражио од министра Ристића да престане с „хајком“ на КТВ Зрењанин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси