Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Асанж „померио континенте“: Али није завршен док судија не потпише пресуду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Аутор: Владан Алимпијевић Извор: Н1

Случај Асанж „померио континенте“: Али није завршен док судија не потпише пресуду

Оснивач Викиликса, Џулијан Асанж, након скоро 14 година правне битке, на путу је за родну Аустралију. После скоро седам година у лондонској амбасади Еквадора и пет година у британском затвору, Асанж би ускоро требало да буде слободан човек.

Асанж је у понедељак пристао да се изјасни кривим за наводно дело шпијунаже јер је његова веб страна објавила више од пола милиона тајних војних докумената о америчкој инвазији на Ирак и Авганистан.

Међу њима је био и снимак из 2007. на којем је се види како се из америчког војног хеликоптера пуца на ирачке цивиле међу којима су била и два новинара агенције Ројтерс. Разговор између америчких војника је текао овако:

„У реду. Одобрено. Пуцам“

„Јави ми када их имаш. Хајде да пуцамо. Сатри их. Хајде пуцај.“

„Настави да пуцаш. Настави да пуцаш. И даље пуцај. Пуцај.“

Влада Велике Британије одбила је да коментарише нагодбу, а бивши амерички потпредседник Мајк Пенс рекао је да је споразум грешка и да је Асанжа требало гонити по свој сили закона.

„Био сам веома јасан и док сам био либер лабуриста у опозицији и када сам посто премијер, да без обзира какве ставове неко има према активностима господина Асанжа, овај случај се вуче предуго. Ништа не може да се добије тиме што ће он бити и даље затворен и ми желимо да нам се врати у Аустралију“, рекао је Ентони Албанезе, премијер Аустралије.

Супруга Џулијена Асанжа, Стела изјавила је да ће тражити помиловање након што је он пристао да призна кривицу.

„Наравно да мислим да би правилно било да је америчка влада одбацила овај случај у потпуности. Чињеница је да признавање кривице за заверу ради прибављања и обелодављивања поверљивих докумената представља веома озбиљну забринутост за све новинаре“, изјавила је Стела Асанж.

Оснивач Викиликса је приватним авионом, јер му није било дозвољено коришћење редовне линије, слетео у Банкок, одакле у овом тренутку лети за Саипан, острво у Маријанском архипелагу, који територијално припада САДу и ће стћи око 6 ујутру.

„Драго ми је што је он ослобођен, али ми је жао што је признао кривицу. Мислим да заправо нико не мисли да је оно што је он радио била шпијунажа“, каже Ален Ресбриџер, бивши главни уредник Гардијана.

Док Асанжове присталице широм света славе, његови сарадници упозоравају да случај није завршен све док судија не потпише пресуду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси