Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Ослобађање Асанжа велики дан за слободу медија у свету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Извор: Танјуг

Матић: Ослобађање Асанжа велики дан за слободу медија у свету

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж пуштен је данас из британског затвора, а извршни директор Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић истиче да је то велики дан за слободу медија и узбуњивача широм света.

Асанж је у затвору провео пет година, а Матић наглашава да је период његове изолације почео 2010. када је Викиликс први пут документовао ратне злочине и кршење људских права, које је САД починио у Авганистану и Ираку.

"Већ доста дуго је потпуно обесмишљена изолација и држање у затвору Џулијана Асанжа. Држали су га због одређене врсте поноса Сједињених Америчких Држава, које су желеле да га осуде на 175 година затвора, колико је било максимално запрећено. Нису то желели само због Асанжа, него због тога да би спречили сва друга цурења докумената, што се никада неће догодити", рекао је Матић у разговору за Танјуг.

Матић сматра да је новинарство водило велику битку око овог случаја и да ју је добило, јер се у међувремену појавило доста других узбуњивачких пројеката.

"И дан-данас истраживачки новинари се баве огромним количинама материјала који стиже из узбуњивачких кругова", истакао је он.

Он додаје да је приметно слабљење новинарске професије на глобалном нивоу, али да медији имају снагу када се удруже, као у случају Асанжа.

"Верујем да ће он наставити своју борбу. Показао је своју изузетну упорност и правдољубивост, жељу за правдом по сваку цену. Био је спреман да плати животом и заиста је његово здравствено стање било веома тешко у појединим моментима. Вероватно је и сада проблематично, али то су ти људи који би дали живот за универзалне принципе у које верују", казао је Матић.

Истиче да је уверен да постоји огромна количина докумената која још увек није пласирана у јавност, али да верује да ће Асанж сада створити одређени механизам који ће га штитити у правном и физичком смислу.
"Верујем да он има сасвим довољно поклоника који ће се бавити послом који је он започео", рекао је Матић, описујући Асанжа као апсолутну несигурност за све затворене системе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси