Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Јао Боже“: Због чега је млада новинарка добила отказ на јавном сервису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2024.

Аутор: И. М. Извор: Време

„Јао Боже“: Због чега је млада новинарка добила отказ на јавном сервису

Новинарка Зорана Николетић је у Дневнику који се емитовао 17. јуна започела прогнозу времена у Србији за наредни дан, али је у пола реченице застала и изговорила: „Јао Боже"! Прилог је након тога завршен, а водитељка Дневника РТВ је одјавила ову информативну емисију

Након што су синдикати запослених на Радио-телевизији Војводине (РТВ) затражили су од менаџмента покрајинског јавног медијског сервиса да се младој новинарки те телевизије преиначи казна раскида уговора о привременим и повременим пословима‚због грешке коју је направила у рубрици временска прогноза – уследила је реакција директора ове медијске кућа.

Горан Караџић, генерални директор РТВ Војводина, изјавио је за „Данас“ да је грешка младе новинарке довољна за отказ.

„Апсолутно. То није грешка, то је немар“, поручио је Караџић.

Синдикати се не слажу са оваквим ставом директора, и јавно су питали менаџмент РТВ да ли би казна за младу новинарку била „тако оштра“ да је имала потписан уговор о раду на неодређено време.

„Овако још једном сведочимо томе колико су обесправљени запослени из категорије рада ван радног односа, а који су на РТВ-у углавном ангажовани на основу уговора о привременим и повременим пословима и уговора о делу. Послодавац може лако раскинути те врсте уговора, а проблем је у злоупотреби закона“, навели су синдикати.

Шта се заправо десило?

А шта је заправо била грешка млада новинарке због чега јој је менаџмент ове куће уручио отказ?

У Дневнику који се емитовао 17. јуна у 17 часова на РТВ, у делу са временском прогнозом, емитован је очито погрешан прилог који никако не би смео да заврши у програму.

Новинарка Зорана Николетић је почела прогнозу времена у Србији за наредни дан, али је у пола реченице застала и изговорила: „Јао Боже“! Прилог је након тога завршен, а водитељка Дневника РТВ је одјавила ову информативну емисију.

Снимак погледајте ОВДЕ.

Грешка какве се дешавају на теелвизијама. Исправе се и сними се поново. Али, овде је очигледно погрешан прилог отишао у емисију, за шта је окривљена само млада новинарка која је на овој телевизији свега две године.

Међутим, синдикати се противе оваквој одлуци, пре свега због чињенице да се на самом РТВ-у и РТС-у, као јавним сервисима, дешавају много веће грешке.

„Грешке се дешавају, није ни прва ни последња, нити својствена само нашој кући. Проблем је у злоупотреби уговора о привременим и повременим пословима и чињеници да млада колегиница сигурно не би била тако драконски кажњена да је имала уговор на одређено или неодређено време, какав заслужују сви запослени у покрајинском јавном сервису“, навели су синдикати у саопштењу.

Како су објаснили, „грешка је отишла у етар“ јер пре емитовања претходно снимљеног материјала за рубрику временске прогнозе ни монтажер, ни новинарка, ни уредник емисије, ни друге особе укључене у реализацију нису проверили снимак.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.06.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 15:52

da da

Mora da se nekom grdno zamerila.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси