Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Група за борбу против СЛАПП тужби позвала власт у Србији да престане са злоупотребом правосуђа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2024.

Извор: Бета

Група за борбу против СЛАПП тужби позвала власт у Србији да престане са злоупотребом правосуђа

Национална радна групе за борбу против СЛАПП тужби је данас изразила бојазан да је власт у Србији одлучила да се обрачуна са независним медијима и новинарима, „а да је КРИК само први на удару“.

„Захтевамо да власти престану да злоупотребом правосудног система гуше медијске слободе, и да пруже подршку независним медијима и осигурају њихов рад без страха од репресија“, саопштила је организација Грађанске иницијативе, која је део те радне групе.

Ту група чине и Независно удружење новинара Србије, YUCOM, Славко Ћурувија фондација, Партнери Србија, Београдски центар за људска права, Независно друштво новинара Војводине и БИРН.

Славко Ћурувија фондација је крајем 2023. објавил водич „СЛАПП тужбе укратко“ који објашњава феномен неоснованог утуживања путем СЛАПП тужби.

Тај водич садржи најважније информације о правним и другим карактеристикама овог механизма застрашивања медија, појединаца и организација због рада у јавном интересу.

У саопштењу је наведено да је Апелациони суд у Београду овог месеца потврдио две пресуде на штету КРИК-а, а према којима тај портал треба да исплати скоро милион динара на име одштете и трошкова суђења.

Додаје се да група пружа подршку том порталу „који се у последње три године сусреће са највећим бројем тужби које имају карактеристике СЛАПП-а, а посебно у последње две недеље, са „пресудама које могу имати далекосежне последице на слободу изражавања“.

У саопштењу пише да се „у овом тренутку против КРИК-а води још 15 судских поступака, који имају карактеристике СЛАПП-а“.

„Плашимо се да је власт одлучила да на легалан начин ућутка професионалне новинаре и да је ово само почетак“, наводи се.

Група је позвала владу Србије да предузме „што пре“ све неопходне кораке да би применила препоруку Европске комисије о заштити новинара и бранилаца људских права који учествују у јавном раду „од очигледно неоснованих или злоупотребљавајуц́их судских поступака“ .

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси