Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић: Слобода за белоруског новинара Андреја Гњота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Веран Матић: Слобода за белоруског новинара Андреја Гњота

Извршни директор Асоцијације независних електронских медија Веран Матић упутио је апел да се промени одлука Вишег суда у Београду о изручењу белоруског новинара и политичког активисте Андреја Гњота властима Белорусије.

„‘Слобода за Андреја Гњота’ је апел да се промени ова одлука и заштити овај новинар од сигурног политичког прогона, тортуре и дуге затворске казне ако буде изручен Белорусији“, наводи Матић, који је Гњота посетио у кућном притвору.

Андреј Гњот је провео седам месеци у Централном затвору, док се одлучивало о захтеву Белорусије да буде испоручен овој земљи.

Виши суд у Београду донео је одлуку да се новинар и политички активиста изручи једном од најрепресивнијих система у Европи и свету, када је реч о новинарским и политичким слободама, земљи у којој и даље постоји смртна казна, наводи се у апелу Верана Матића, који је и члан Сталне радне групе за безбедност новинара и председник Комисије за истраживање убистава новинара.

„Андреј је сада у кућном притвору са наногицом. Посетио сам га у стану који је изнајмио, док адвокати припремају жалбу на одлуку о екстрадицији. Један сат током дана може да напусти стан, прошета и обави неопходне набавке за живот. Иако изгледа добро, затвор је оставио трага и потребна му је здравствена подршка, која није системски обезбеђена“.

Белорусија је, по броју затворених новинара, трећа земља са преко тридесет ухапшених новинарки и новинара и осуђених на дуге затворске казне. То је земља у којој политички противници нестају.

У својој земљи, Андреј Гњот се суочава са политичким прогоном, прикривеним лажном оптужбом за утају пореза. Оптужбе које су подигнуте против Андреја Гњота, које су се појавиле и на потерници Интерпола, очигледно су инспирисане новинарским радом и политичким активизмом.

Како истиче Матић, због свега наведеног, новинарска заједница у Србији, као и организације цивилног друштва морају својим активностима утицати да се спречи изручивање колеге Гњота белоруском режиму. Солидарност је важна и на плану обезбеђивања услова за нормалан живот и адекватну правну заштиту.

Апелациони суд би требало да прегледа све доказе које је прикупио правни тим, јер то Виши суд није урадио. И у односу на те доказе и на информације о ужасној ситуацији за новинара у Белорусији, да донесе одлуку којом ће поништити одлуку о екстрадицији.

Очекујем и од представника међународне заједнице да помогну да органи Србије не почине неопростиву грешку, са извесним тешким последицама по Андреја Гњота, наводи Матић и додаје да „новинари морају бити заштићени од политичког прогона“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси