Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иранска добитница Нобелове награде Наргес Мохамади осуђена на још годину дана затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2024.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Иранска добитница Нобелове награде Наргес Мохамади осуђена на још годину дана затвора

Иранска добитница Нобелове награде за мир Наргес Мохамади осуђена је на још годину дана затвора због свог активизма, изјавио је данас њен адвокат Мустафа Нили.

Нили је за АП рекао да је Мохамади осуђена по оптужби за пропаганду против система.

Према његовим речима, казна је изречена након што је Мохамади позвала бираче да бојкотују недавне парламентарне изборе у Ирану, послала писма посланицима у Европи и дала коментаре у вези са мучењем и сексуалним нападом које је претрпео један ирански новинар и политички активиста.

Мохамади је смештена у иранском затвору Евин. Она је вец́ одслужила казну од 30 месеци, а на казну јој је у јануару додато још 15 месеци.

Мохамади је 19. жена која је добила Нобелову награду за мир и друга Иранка, након активисткиње за људска права Ширин Ебади, која је награду добила 2003. године. Мохамади је наставила са својим активизмом упркос хапшењу.

Нагрес Мохамади је позната по кампањи за женска права и демократију у својој земљи, а Нобелову награду за мир за њен вишедеценијски активизам упркос бројним хапшењима од стране иранских власти и годинама проведеним иза решетака добила је 2023. године.

Играла је водец́у улогу у протестима 2022. године који су били изазвани смрц́у Махсе Амини у полицијском притвору због наводног кршења строгог закона о марамама који приморава жене да покривају косу и цело тело.

Њена деца која са оцем живе у егзилу у Паризу примила су награду у Ослу, након чега су у име своје мајке одржали говор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси