Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Више не смемо ни јавно да се пожалимо да смо тужени“: КРИК правоснажно осуђен због текста о томе ко је тужио редакцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2024.

Извор: КРИК

„Више не смемо ни јавно да се пожалимо да смо тужени“: КРИК правоснажно осуђен због текста о томе ко је тужио редакцију

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду којом је КРИК осуђен јер је у децембру 2021. године објавио да су командант полицијске Јединице за заштиту сведока Горан Живковић и двојица његових сарадника поднели тужбу против редакције.

Судије су у образложењу пресуде навеле ствари које КРИК уопште није написао у тексту, попут тога да се за полицајце тврди да „по налогу режима подносе тужбе”. Тројици полицајаца КРИК сада мора да плати укупно 407.400 динара на име одштете и трошкова суђења, а укључујући и остале трошкове редакцију ће ово суђење укупно коштати око 700.000 динара. Ово је друга правоснажна пресуда на штету КРИК-а овог месеца.

„Практично, више не смемо јавно ни да се пожалимо да смо тужени јер нас онда туже и због тога и изгубимо на суду”, каже уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић.

„Најстрашније је што смо осуђени због нечега што никада нисмо објавили, због реченица којих нема у тексту и које су судије измислиле, као и због нашег мишљења да су у питању СЛАПП тужбе. Ова пресуда значи да сваки истраживачки медиј може увек да буде осуђен, без обзира шта је објавио, тако што се судије неће бавити чињеницама, већ ће новинарски текст тумачити на слободан начин и у њега додавати реченице.”

Наиме, у децембру 2021. године, у налету тужби које су поднете против наше редакције, објавили смо текст у коме смо набројали ко је све тужио редакцију и став уредника да сматра да се ради о такозваним СЛАПП тужбама чији је циљ да ућуткају новинаре.

У тексту смо навели да су, између осталог, тужбе против КРИК-а поднели тадашњи шеф БИА-е Братислав Гашић, кум председника државе Никола Петровић, таблоид Курир, али и полицијски командант Горан Живковић и двојица његових сарадника због текста који се бавио проблемима унутар њихове полицијске јединице.

Управо то што су били побројани у овом друштву био је повод Живковићу и његовим колегама да поднесу нову тужбу против редакције. Полицајци у тужби тврде да им је повређена част јер је Дојчиновић навео да су поднели СЛАПП тужбу (израз који се међународно користи за тужбе које функционери и моћни људи подносе против новинара), али и да их је КРИК назвао људима режима – што није тачно јер то не пише нигде у тексту. КРИК је у уводу тог текста чак напоменуо да су тужбе против редакције поднели „у већини случајева људи из власти или њима блиски бизнисмени”.

Поступак је водио судија Слободан Керановић који је екпресно осудио новинаре КРИК-а, али су пресуду укинуле судије Апелационог суда. Случај је враћен Керановићу, који је поново донео исту пресуду – на штету КРИК-а.

КРИК се жалио и на њу, али је сада ново веће Апелационог суда донело одлуку да потврди осуђујућу пресуду.

Веће коме је председавала судија Ирена Вуковић, а чланице су судије Јасна Лозук и Станислава Митровић, прихватило је Керановићево образложење да су новинари КРИК-а повредили част и углед полицајцима јер су их, како се тврди у пресуди, окарактерисали као људе блиске режиму – иако се то у тексту нигде не наводи.

У образложењу пресуде судије су навеле ствари које КРИК није уопште написао у тексту, попут тога да је за полицајце наводно објављено да „по налогу режима подносе тужбе којима је циљ гушење медијских слобода”.

„Вредносни суд тужених о томе да су тужиоци, као лица блиска режиму, поднели тужбе заједно са другим лицима, у циљу заједничког притиска како би ућуткали и угасили КРИК, која тужиоце приказује као лица која по налогу режима подносе тужбе којима је циљ гушење медијских слобода нема чињеничну основу”, пише у пресуди.

Судије искључују и могућност да је у питању СЛАПП тужба.

„Не може бити спорно право тужилаца да поднесу тужбе суду у случају да сматрају да су њихова права која су гарантована и Уставом повређена, при чему нема доказа о злоупотреби процесних права у тим поступцима од стране тужилаца”, наводи се у пресуди коју је потписала судија Вуковић.

Пресуда је тако постала правоснажна и КРИК ће морати да полицајцима исплати новчану накнаду и судске трошкове. КРИК ће тражити ревизију од Врховног суда и поднеће жалбу Уставном суду.

Изгубили један спор против КРИК-а

Пре ове, тројица полицајаца су раније поднели тужбу против КРИК-а и због истраживачке приче о раду њихове Јединице за заштиту сведока – али су тај поступак правоснажно изгубили.

Судија Јасмина Вуковљак Јовановић тада је навела да се КРИК бавио темом од јавног интереса, као и да је испоштовао правила новинарске професије.

„Ради се о информацијама од јавног интереса, обавештавању јавности о питањима која се односе на рад лица запослених у МУП-у, а не на њихов приватни живот“, навела је, између осталог, судија у пресуди.

Судије које су одлучивале о другој тужби полицајаца уопште нису узеле у обзир то да је КРИК претходно правоснажно победио на суду и да је управо суд рекао да је наша редакција професионално извештавала о овом одељењу МУП-а.

КРИК затрпан СЛАПП тужбама

Ово је друга правоснажна пресуда на штету КРИК-а која је од почетка овог месеца стигла у редакцију.

Недавно смо правоснажно осуђени по тужби Предрага Колувије, коме се суди по оптужби да је организатор криминалне групе која је произвела више од тону и по марихуане.

У овом тренутку против КРИК-а се води још 14 судских поступака покренутих по СЛАПП тужбама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси