Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  САД ставиле ‘високи приоритет’ на присуство затвореном суђењу америчком новинару у Русији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2024.

Аутор: РСЕ Извор: РСЕ

САД ставиле ‘високи приоритет’ на присуство затвореном суђењу америчком новинару у Русији

Сједињене Америчке Државе(САД) су изразиле забринутост због одлуке Русије да суди репортеру Вол стрит џурнала Евану Гершковичу за наводну шпијунажу на затвореном суђењу, али су рекли да ће представници америчке амбасаде ипак покушати присуствовати судском рочишту заказаном касније овог мјесеца.

Гласноговорник Стејт департмента Метју Милер рекао је 17. јуна да је присуство „високи приоритет за нас“, али да ћемо „на крају покушати вратити (Гершкович) кући и покушат ћемо довести (притвореног Американца) Пола Вилана кући, а то је и даље наш главни циљ“, пише Радио Слободна Европа.

Вашингтон је класифицирао затварање Гершковича и Вилана, бившег маринца који је 2020. осуђен за шпијунажу и осуђен на 16 година затвора, као „погрешна притварања“ од стране Русије.

„Покушаћемо да присуствујемо суђењу (Гершковичу). Не знам да ли ће то бити могуће“, рекао је Милер новинарима.

Руски истражитељи тврде да је Гершкович дјеловао „по инструкцијама ЦИА-е“. Могао би се суочити са до 20 година затвора ако буде осуђен.

Миллер је оптужбе против Гершковича назвао „потпуним лажним“ и „веома озбиљним кршењем међународних норми“.

Рекао је да „као што смо јасно рекли… вјерујемо да руска влада зна да су они потпуно лажни.“

Милер је такође нагласио да би Русија требало да ослободи Алсу Курмашеву, новинарка РСЕ из Прага која има и америчко и руско држављанство, а налази се у руском притвору од 18. октобра 2023. године, под оптужбом да је прекршила закон о такозваном страном агенту.

Курмашева је касније оптужена за ширење неистина о руској војсци, што би могло довести до казне од 10 година затвора.

Влада САД и РСЕ кажу да су оптужбе казна за њен рад као новинарке за РСЕ.

„Новинарство није злочин“, рекао је амерички предсједник Јое Биден о случајевима Гершкович и Курмашева.

Четворо новинара Радија Слободна Европа тренутно је неправедно затворено.

Алсу Курмашева је новинарка татарско-башкирског сервиса РСЕ у Прагу у Чешкој која има америчко и руско држављанство. Оптужена је да се није регистровала као страни агент, што је кривично дјело за које је максимална казна пет година затвора.

Међу новинарима РСЕ који су затворени у Бјелорусији су Ихар Лосик блогер сарадник Бјелоруског сервиса РСЕ. Ухапшен је у јуну 2020. и осуђен на 15 година затвора.

Андреј Кузнечик је веб уредник Бјелоруског сервиса РСЕ. Ухапшен је у новембру 2021. и осуђен на шест година затвора због оптужби за екстремизам. Лосик и Кузнечик су затворени у Бјелорусији.

Владислав Јесипенко је сарадник Crimea.Reailities , репортерског пројекта Украјинског сервиса РСЕ који је затворен на полуострву Крим. Тренутно служи петогодишњу казну због лажних оптужби за посједовање експлозива.

Детаљније о њиховим случајевима можете читати овдје.

Руске власти нису пружиле никакве доказе у прилог оптужбама за шпијунажу против 32-годишњег Гершковича, што су Вол стрит џурнал и америчка влада оштро одбацили.

Руски званичници су ове седмице рекли да ће се суђење Гершковичу за шпијунажу на суду у Јекатеринбургу одвијати иза затворених врата почевши од 26. јуна.

Портпарол Стејт департмента Милер је поновио да је Москва одбила „значајну понуду коју смо ставили на сто“ прије неколико мјесеци да обезбједимо ослобађање Гершковича и Вилана „и ми ћемо наставити… да тражимо њихово ослобађање“.

Вилан је приведен у децембру 2018. и осуђен због оптужби за шпијунажу 2020. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси