Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска релативизација случаја премлаћивања наставница: „Опростиће ти Ђура што те је тукао“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 06. 2024.

Аутор: И.М. Извор: Време

Медијска релативизација случаја премлаћивања наставница: „Опростиће ти Ђура што те је тукао“

Неколико медија је у петак, упркос саопштењима надлежних институција да ће након напада на наставнице у ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Јован Дучић“ против починиоца покренути кривични поступак, избацило текстове у којима се одговорност за то што су претучене пребацује на просветне раднице.

У четвртак су нападнуте две наставнице у основним школама у Београду. Претукли су их родитељи њихових ђака. У Основној школи „Јован Дучић“ на Новом Београду мајка ученика петог разреда физички је напала наставницу због оцене, и брутално је претукла, а у ОШ „Свети Сава“ су учитељицу напали отац и мајка ученице, након што се одељење вратило са наставе у природи. Како је објављено у медијима, у ОШ „Свети Сава“, мајка је учитељицу почупала за косу и оборила на земљу, а отац је ударио у главу.

Обрт, драма, нећете веровати…

Иако се чинило да су ови случајеви потпуно јасни, поједини медији су се потрудили да унесу сумњу и да саслушају „другу страну“, која тврди да се у овим случајевима ипак није све десило као што је у први мах објављено, већ да су у великој мери криве претучене просветарке. Тако смо имали прилику да прочитамо низ детаља и појединости који су се наводно десили у обе школе, а којима је заједнички именитељ јасан – „за све су криве просветне раднице“.

Прво је портал 24/7 објавио текст под насловом „Обрт у ОШ ‘Јован Дучић’! Наставница лажирала напад мајке ђака, циљ био паклена освета за пријаву!“

У тексту се цитира неименовани саговорник из поменуте школе који је устврдио да је нападнута наставница „исценирала напад, јер је хтела да се освети мајци А. Р. која ју је пријавила школском психологу“.

Неименовани саговник наводно открива да „дуже време наставница биологије терорише и малтретира сина А. Р. Користи софистициране начине и труди се да дечака што више понизи и то пред целим одељењем.

„У склопу тортуре, детету чак није дозвољавала да иде у тоалет, иако је добро упућена да има проблема са бешиком“, стоји у тексту.

Тај текст је пренео и портал Б92, под насловом „Медији: Обрт у ОШ Јован Дучић; Наставница лажирала напад мајке ђака?“

Онда се у овај случај укључио и отац ухапшене А.Р. који је у исповести Куриру такође оптужио наставницу да је цео случај измислила.

Текст је објављен под насловом „Све је измислила, вероватно има идеју да јој неко нешто плати: Шокантна одбрана оца жене која је брутално претукла наставницу!“

„Све је намештено од стране те исфрустриране жене. Све су то насумичне, произвољне информације које сада можемо чути и све је нетачно. Никаквих сведока није било“, открио је отац за Курир који је иначе познати бизнисмен и спортски радник.

На питање како зна шта се догодило, он каже да се чуо са ћерком и „да зна да то није ништа истина и да је та жена све измислила“.

А онда се јавила Снежана Лучић, која је оптужена за насиље у ОШ Свети Сава и објавила своју страну приче Блицу и на ТВ Прва.

Наслов који је објављен је: „Јесам, почупала сам учитељицу за косу. То није у реду, али била сам испровоцирана“.

„Била сам изреволтирана, окренула се, ухватила је за косу мало јаче док се она савила и клекнула на колена. Ничега другог није било. Ово што сам урадила није у реду, била сам испровоцирана њеним понашањем. Али апсолутно није педагошки то што је гурнула моје дете, и да јој је макар само рекла „извини душо“, било би у реду. Какво је то склањање детета, ако је ти гурнеш да она падне“, гласила је њена одбрана.

Приликом разговора са новинарком ТВ Прва, на констатацију да неки родитељи и нападнута учитељица тврде да она није била груба према њеном детету, она је рекла:

„И те како је била груба и безобразна. Свега овога не би било да је рекла ‘извините’ и да је одвојила минут за разговор на који смо је позвали“.

Она је додала да је и тада учитељица била „пребезобразна“.

„Почупала сам је за косу, што није у реду, након што сам јој рекла да се том детету борим за живот пет година, да то није у реду и да је дете преплашено, питала сам је је л’ то значи да дете не може да се дружи и да ли треба да је носим у џепу, на шта је она рекла: ‘Да, треба да је носиш у џепу’“, казала је.

Институције одрадиле свој део посла

Након што су инциденти пријављени полицији, надлежне институције су одрадиле свој део посла.

Поводом догађаја у ОШ „Свети Сава“ огласило се Прво тужилаштво у Београду које је објавило да је дежурни тужилац обавештен да је 13. јуна у 19 х пред ОШ „Свети Сава“ учитељица пријавила вербални и физички напад на њу, који су од стране двоје родитеља ученице те школе.

„Полицијски службеници ПС Врачар обавили су разговор са оштећеном учитељицом, као и са Д.Л. и С.Л., прибављени су лекарски извештаји о задобијеним повредама, па је дежурни тужилац наложио да се, а након што полиција прикупи остале потребне доказе, снимке камера видео надзора и изјава сведока догађаја против родитеља Д.Л. и С.Л. поднесе кривична пријава редовним путем због кривичног дела Насилничко понашање из чл. 344 Кривичног законика“, наведено је у саопштењу.

Како се додаје, Тужилаштво ће у току доказног поступка предузети све доказне радње неопходне за утврђивање тачног и потпуног чињеничног стања, након чега ће донети одлуку о даљем поступању.

У случају премлаћивања наставнице биологије у ОШ „Јован Дучић“, полиција је саопштила да је у сарадњи са Трећим основним јавним тужилаштвом у Београду, ухапшена А. Р. (32) због постојања основа сумње да је извршила кривична дела злостављање и мучење и угрожавање сигурности.

Одређено јој је задржавање до 48 часова и она ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.

Због напада на наставницу биологије у Основној школи „Јован Дучић“ на Новом Београду данас није било наставе, а одржан је и велики протест родитеља и ученика испред ове школе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси