Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Француски новинари: Медији против корупције не могу сами, без подршке правосуђа и колега
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2024.

Аутор: Бета Извор: Бета

Француски новинари: Медији против корупције не могу сами, без подршке правосуђа и колега

Сами медији ништа нарочито не могу да ураде у борби против корупције уколико немају подршку правосуђа, скупштине, независних тела и других колега новинара, речено је у разговору новинара из Француске и Србије на тему "Улога новинара у процесу спречавања и борбе против корупције".

Заменик директора и уредник листа Фигаро Филип Жели (Philippe Gelie) истакао је да без независних тела и парламента који контролише извршну власт и без правосуђа које је непристрасно, новинар који пише о корупцији остаје сам.

"Без све те подршке новинари су немоћни и имаће потешкоће да у раду остану независни. Добар новинар мора да буде пре свега поштен, да се држи чињеница и да поштује своју публику", рекао је Жели и додао да би моћ медија требало да почива на кредибилитету и да сами медији не смеју да буду корумпирани.

"Уколико откријете скандал века, а други медији све то не потврде, од свега неће бити ништа. Само се уз колективан рад могу постићи ефекти и откривати афере. Ако само ви пишете о нечему, сви ће то довести у сумњу", рекао је Жели.

Новинарима који имају проблем или страх да објаве неку причу, препоручио је да се повежу са колегамна из других земаља, да их заинтересују за истраживање, јер је некад боље да аферу објави неко други.

Такође, навео је да је у Француској на пример од 20.000 разних одборника који су судски гоњени, око 40 одсто осуђено.

Новинар и уредник емисије Kеш инвестигејшн (Cash investigation) Вандрил Ланос (Wandrille Lanos) навео је да се његова емисија бави истраживањем корупције и скандалима у пословном свету, да је то често повезано са политиком, али и да се емитује на француској националној телевизији у ударном термину.

Додао је да публика тражи такав садржај и да може рећи како је истраживачко новинарство у Француској признато.

Такође, рекао је да постоје притисци на новинаре, али далеко од тога да постоје претње или физичка угроженост новинара.

У дискусији је било речи о свим аферама у Француској које су открили новинари, а тичу се углавном токова новца, о финансирању медија, кодексу и солидарности између новинара која је неопходна у друштву.

Разговор српских и француских колега организовао је УНС, Министарство за европске интеграције и амбасада Француске.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси